Доларът нараства срещу йената при покриване на къси позиции


Доларът нараства срещу йената при покриване на къси позиции
Снимка: Thinkstock

2143

Покриване на къси позиции помогна на долара да скочи до едноседмичен връх срещу йената, след като стана ясно, че данните на растежа в Китай не са толкова лоши, колкото мнозина очакваха. Това остави еврото под натиск преди възможните поощрителни мерки на ЕЦБ още тази седмица.

Икономическият растеж в Китай е бил 7.3% през последното тримесечие, което е малко по-добро от предварителните прогнози. Ръстът обаче все още остава около най-слабите нива след световната финансова криза и поставя под натиск централната банка да избегне по-остро забавяне.

Долар/йена скочи на 118.34, което е едноседмичен връх. По-малко слабите от очакваното цифри от Китай накараха някои инвеститори да покриват къси позиции след вчерашния ден, който беше официален празник в САЩ и не се работеше.

Китайските данни доведоха и до търсене на австралийския долар. Огромната експозиция на Австралия към китайските пазари е барометър за представянето на Китай. Австралийският долар нарасна до 0.8214 срещу американския си съименник, но сутринта беше 0.8171.

Евро/долар е на 1.1575 и не далеч от петъчното дъно на 1.1459, което е поредно 11-годишно дъно. Според неофициални източници ЕЦБ може да предприеме хибриден подход, който включва покупка на дълг и споделяне на част от риска в цялата еврозона, докато националните централни банки извършват отделни покупки от свое име. Програмата може да бъде ограничена по размер до 500 милиарда евро.

Изборите в Гърция в неделя, където опозиционната на заемите Сириза води в проучванията, също оказват натиск за несигурността в еврозоната и притискат единната валута.

Еврото пропадна миналата седмица, когато Швейцарската национална банка изуми пазарите като изостави тригодишната обвързаност на валутата.

Днес започна двудневното редовно заседание на Японската централна банка. Тя вероятно ще намали прогнозите си за базовата инфлация за следващата фискална година до под 1.5% спрямо прогнози от 1.7% през октомври.

Огромните покупки на активи от ЯЦБ вече бутат доходността по държавните облигации на отрицателна територия в по-краткия край на кривата. Повечето членове на банката искат да се въздържат от разширяване на количествените поощрения, но изненадващи действия не са изключени.

Страховете в Европа водят до 4-месечен връх на златото

Златото е стабилно и под четири месечния връх, подкрепено от търсенето на сигурност при пазарната волатилност идваща от несигурността в европейската икономика и опасенията за световния растеж. Дилърите изчакват изхода от заседанието на ЕЦБ в четвъртък, което може да доведе до оповестяване на пакет от стимули при покупките на облигации. Изборите в неделя в Гърция, където води Сириза, също водят де безпокойство на пазарите.

Спот цената е 1277 долара. В петък беше достигнат връх от 1281.50 долара за тройунция, най-висок след септември. Той се дължеше на паниката дошла от неочакваното зарязване на валутната обвързаност от страна на Швейцарската национална банка.

Несигурността доведе до търсене на златото. Активите на най-големия в света фонд за търговия със злато SPDR Gold Trust скочиха с 13.7 тона до 730.89 тона в петък, а паричния приток е най-големия еднодневен приток през последните три години и половина.

МВФ намали днес прогнозите си за световния растеж през 2015 и призова правителствата и централните банки да преследват по-облекчена политика и умерени структурни реформи, които да помогнат на растеж.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички