Еврото подкрепено от надеждите за споразумение за дълга на Гърция


Еврото подкрепено от надеждите за споразумение за дълга на Гърция
Снимка: Thinkstock

2331

Доларът претърпя големи загуби, а спада му вчера бе най-големия еднодневен за последната година и дойде след натиск от много места. Високо доходните валути днес продължиха да растат благодарение на възстановяването на петрола. Еврото от своя страна се възстановяваше заради надеждите на пазара, че Гърция все пак може да достигне до ново споразумение по дълга си.

Ралито на единната валута тръгна вчера от 1.1312 и достигна 1.1534, а днес котировките бяха 1.1470. Това отдалечи валутата от 11-годишното дъно от миналата седмица на 1.1098. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас продължи да уверява международни партньори, че Атина няма намерение да създава разделение в Европа при искането си за ново споразумение и че е готов да изслуша всеки с алтернативни предложения. Въпреки това има голяма доза съмнение дали Ципрас ще успее, което загатва, че ралито на еврото е може би повече настройване на позиции отколкото промяна във фундаментите.

Високо доходните валути привлякоха вниманието при ръста на петрола с 19% през последните четири сесии и най-голямото дневно повишение на медта след юли 2013. Скокът на петрола доведе до рали на рисковите активи на световните борси. Австралийският долар се котира около 0.78 след впечатляващ обрат след шест годишно дъно на 0.7627. Покриването на къси позиции дойде след срив дошъл при намалението на лихвите на Австралийската централна банка до рекордно ниски нива от 2.25%. Канадският долар нарасна за втори пореден ден до двуседмичен връх от 1.2353. Стерлингът се покачи до 1.5198 и се отдалечи от 19-месечното дъно от миналия месец на 1.4952. Британската валута отчете във вторник най-добро представяне за последните 10 месеца.

Доларът се представи по-добре срещу йената, тъй като доходността по американските облигации нарасна, а ралито на борсата в Токио намали привлекателността на японската валута. Долар/йена дори скочи до 117.95 след дъно на 116.87. Според дилъри ралито на долара до много годишни върхове срещу йената и еврото може да свърши заради появилите се опасения дали Федералния резерв ще повиши лихвите тази година. При положение, че централните банки по цял свят облекчават политиката си става все по-съмнително дали Федералния резерв ще започне да повишава лихвите. Заобикалящата среда и действията на другите централни банки стават все по-трудни за пренебрегване от страна на Фед.

Златото под натиск заради гръцкия план, който помогна на рисковите активи

Златото е стабилно днес след спада вчера, докато Гърция планира да сложи край на патовата ситуация с кредиторите, което повиши апетита за рисковите активи и доведе до растеж на акциите. Металът е на 1263 долара за тройунция при понижение с 1.2% във вторник, което е четвърто за последните пет сесии.

Спот цената постоянно пада след достигнатия пет месечен връх на 1306.20 долара на 22 януари и това намали печалбите на златото от началото на годината до под 7%.

Новото гръцко правителство свали призивите за отписване на дълга и призова да се сложи край на застоя като поиска от официалните кредитори размяна на дълга със свързани с растежа облигации. Това намали страховете за еврозоната и повиши азиатските индекси след печалби вчера и  на Уолстрийт. Рязкото поскъпване на петрола с 19% през последните четири дни също помогна на рисковите активи.

Най-големият фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust съобщи, че активите му са спаднали във вторник до 24.59 милиона тройунции спрямо 24.65 милиона в предишния ден, което беше най-високо ниво след октомври.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички