Фед вдигна лихвите и изстреля долара нагоре


Фед вдигна лихвите и изстреля долара нагоре
Снимка: iStock/Guliver

3122

Доларът поскъпна спрямо почти всички основни валути след приключилото заседание на Федералния резерв. От Фед очаквано повишиха основната лихва с 25 базисни пункта до 0.75%. Централните банкери изненадаха пазарите с по-агресивната си политика, заявявайки, че за 2017 година очакват три повишения на основния лихвен процент. Членовете на FOMC бяха единодушни при вземането на решението лихвените нива да бъдат вдигнати. От Американската централна банка заявиха още, че нивото на инфлация се е повишило в сравнение с началото на годината като състоянието на монетарната политика остава гъвкаво. Икономиката има умерен темп на растеж. Очакванията, свързани с инфлацията се повишават “значително”, но въпреки това са все още слаби. Централните банкери са на мнение, че темповете на растеж са малко по-добри, а безработицата намалява. От институцията заявиха още, че потребителските разходи в страната “се повишават скромно”, докато краткосрочните икономически рискове остават балансирани.

В резултат зелените пари поскъпнаха спрямо почти всички основни валути. EUR/USD се понижи до 1.0468 – най-ниското ниво за последната година. Най-слабо представяне имаше японската йена, която отстъпи с над 1.6%, достигайки нива от 117.70. Спрямо швейцарският франк щатската валута нарасна с 0.8 на сто до 1.0245.

Доларовият индекс, който измерва изменението на зелените пари спрямо кошница от шест основни валути се повиши с 0.7% до 101.76 пункта.

Повишение за американските облигации след решението на Фед

Доходността по 10- годишните американски облигации се повиши с 11 базисни пункта до 2.582%, след като инфлационните очаквания на инвеститорите са достигнали 2- годишен връх. От Фед заявиха, че очакват три повишения на основната лихва през следващата година.

В Европа повечето от дълговите книжа реализираха понижение. Германските бундове отстъпиха с 6 базисни точки до 0.301%.

Червена сесия за фондовите пазари

Водещите американски индекси приключиха търговията на червено, повлияни от очакванията на Фед за три повишения на лихвените нива през 2017. Dow Jones отчете спад от 40 пункта или 0.6% до 19 793. S&P 500 отстъпи с 0.8 на сто, докато Nasdaq се обезцени с 0.5%.

В Европа акциите отстъпиха от 11- месечния си връх, който достигнаха по-рано. Индексът на сините чипове за Еврозоната Euro Stoxx 50 се понижи с 0.7 на сто. Акциите на Actelion спаднаха с 9.2%, след като от Johnson & Johnson приключиха разговорите с швейцарската биотехнологична компания с оферта за придобиване.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички