Очаквания за сила на долара през 2017


Очаквания за сила на долара през 2017
Снимка: Thinkstock/Guliver

3144

Почти нищо не вълнува валутните пазари, тъй като дилърите като цяло вече празнуват коледните празници. Настроението все пак остава в полза на долара, тъй като лихвените диференциали в негова полза се разширяват.

Токио вече е в почивка и долар/йена заспа на 117.50 след върха от миналата седмица на 118.66, който беше най-силна стойност след февруари. Двойката се намира почти на същите нива при които стартира годината, въпреки че през 2016 слезе до 99.00 през юни.

Еврото е малко по-стабилно и на 1.0440 след крехкия отскок от 14-годишното дъно по-рано през седмицата на 1.0350.

Доларовият индекс е малко по-нисък на 103.04 и близо до върха от тази седмица на 103.65.

Вчера данните показаха, че американската икономика е нараснала по-бързо от очакваното през третото тримесечие. Разочароващи цифри за личните разходи и доходите обаче насочиха към вероятно забавяне през текущото тримесечие.

Ралито на долара набра скорост отчасти заради влизащата скоро на власт администрация на Тръмп и управлявания от републиканците Конгрес от които се очаква да намалят данъците и да увеличат обществените разходи, което доведе до ръст на инфлацията и на доходността по облигациите. В момента две годишните книжа предлагат премия от 198 пункта над еквивалентните германски облигации. В началото на ноември тази премия беше 144 пункта. Освен всичко друго в момента тя е най-широката след 2005 година.

Монетарната политика вероятно ще е основния акцент през 2017, тъй като Фед ще повишава лихвите, докато ЕЦБ, АЦБ и ЯЦБ ще продължават да печатат пари. И наистина ЕЦБ и ЯЦБ полагат активно усилия да задържат краткосрочните лихви на отрицателна територия, което допълнително увеличава разликата им с американските.

Има обаче аргументи и против нарастването на долара. Ралито на зелените пари вече отразява тези разлики в спредовете след избора на Тръмп и ако лихвите продължат да растат бързо ще пострада Уолстрийт и икономиката, което пък ще доведе до съпротива и от страна на Фед.

В Италия правителството одобри план за помощ на Монте дей Пачи ди Сиена след като най-старата банка в света не успя да събере средства от инвеститори. Ако пакета от мерки се приеме от пазарите като надежден това ще свали една от тежестите върху еврото.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички