Паундът отново слезе надолу при опасенията за последствията от Brexit


Паундът отново слезе надолу при опасенията за последствията от Brexit
Снимка: Getty Images / Guliver

2456

Премиерът на Великобритания Тереза Мей одобри идеята, че парламентът трябва да може да гласува плановете й за Брексит, но помоли това да бъде направено по начин, който й дава пространство за преговори.

Парламентът ще дебатира днес предложение на лидера на опозиционната Лейбъристка партия за „пълен и прозрачен дебат относно плановете на правителството за напускане на ЕС“ и за това парламентът да може „правилно да наблюдава плана“, преди да започнат официалните разговори. Молбата се подкрепя и от някои законодатели от консервативната партия на Мей.

В отговор, късно във вторник, Мей направи поправка, която ефективно одобрява предложението на опозицията, добавяйки че не би трябвало да има опити за блокиране на Brexit или подкопаване на позицията на правителството по преговорите.

Ралито на долара продължи и вчера след пробива нагоре на доходността по американските облигации, който доведе до разпродажбa на акциите. Евро/долар потвърди пробива надолу извън триъгълника, който стартира през август. Потвърден е и пробива на 200-дневната пълзяща средна при 1,1172. Първа подкрепа е 1,10. Интересът към продажби е голям заради цялата несигурност около Brexit.

Паундyt продължи да поевтинява заради очакванията за твърдо приземяване след Brexit, но успя да се възстанови след като премиерът Тереза Мею одобри идеята на парламента да се позволи да гласува плана й за излизане на Великобритания от ЕС. Солидна съпротива е 1,23, където бяха разпродажбите вчера.

Австралийският долар се търгува близо до 100-дневната пълзяща средна, която преминава през 0,7531. Пробив на това ниво би трябвало да свали валутата с още 100 пипса към 200-дневната пълзяща средна на 0,7436.

Долар/йена се задържа около 104 заради голямата опция, която изтече вчера на това ниво. Всяко достигане до 104 беше съпровождано от много опционно свързани разпродажби.

Доходността по американските облигации в опит за пробив нагоре

Доходността по 10-годишните американски облигации проби нагоре и съпротива им са нивата при 1,75%. Фючърсите на Фед в момента калкулират шанс от 70,2% за повишение на лихвите до декември.

Доходността по английските облигации спадна с 4,4% след като АЦБ изкупуваше обратно облигации с матуритет 15 и повече години.

Португалските облигации отчетоха най-голям скок след юни благодарение на положителната оценка на DBRS по отношение на фискалните усилия на страната, което пък увеличи убеждението на правителството, че ще запази кредитния си рейтинг.

Големи загуби на акциите в целия свят

Американските акции отчетоха най-големи загуби след началото на септември при началото на корпоративните резултати за третото тримесечие. Стандард енд Пуърс слезе с 1,2% до 2136,73 като всички основни сектори отчетоха понижение.

Европейските акции завършиха на червено като най-губещ беше енергийният сектор. Във Великобритания FTSE 100 спадна с 0,4% до 7070,88. В същото време обаче индексът отчете най-висок интрадневен връх на 7129,83.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички