Теглене на печалби спира временно растежа на долара


Теглене на печалби спира временно растежа на долара
Снимка: Thinkstock

2718

Доларът поевтиня днес по време на азиатската сесия, тъй като някои инвеститори теглеха печалби след покачването му миналата седмица до 14-годишен връх. Зелените пари остават силно подкрепени заради очакванията за повишения на лихвите в САЩ през следващата година.

Прогнозите на Федералния резерв, оповестени в сряда, след широко очакваното повишение на лихвите, показаха очаквания за три нови покачвания през 2017, което доведе до сила на долара през последните дни.

Доларовият индекс, който измерва представянето на долара срещу шест основни валути, е на 102.72 след покачване миналата седмица до 103.56. Еврото е на 1.0470 след 14-годишното дъно на 1.0364. Долар/йена е на 117.35 след десет и половина месечния връх на 118.66.

Като цяло дилърите избягват да заемат нови позиции в края на годината и предпочитат да настроят дългите доларови позиции. През последната седмица те са останали почти без промяна и затвърждават тренда от 8 ноември когато Доналд Тръмп беше избран за нов президент на САЩ. Този вот увеличи очакванията за по-голяма инфлация и по-големи инфраструктурни и фискални разходи.

В същото време късите позиции в йената нараснаха до най-високи нива след миналия декември. Оповестени днес търговски данни за Япония показаха очевидния ефект от по-слабата йена, тъй като спада на експорта през ноември е по-малък. Той е 0.4% при очаквания за понижение от 2.0%.

Днес ЯЦБ започва двудневно заседание при което се очаква да не промени целите си за доходността на 10-годишните облигации, тъй като слабата йена помага на икономиката.

Докато повечето инвеститори затвориха счетоводните книги до края на годината, някои са с очаквания за по-волатилни движения при тънката търговия. В пет случая през последните 9 години търговията е била спокойна през последните две седмици, но през 2008 и 2014 те са били най-волатилните за годината.

По-късно през деня електоралните колегии в САЩ се събират, за да изберат официално Доналд Тръмп за следващ президент на САЩ.

 Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички