Франция обмисля нови ограничения заради коронавируса


Франция обмисля нови ограничения заради коронавируса
Снимка: iStock

3351

Франция може да наложи нови местни ограничения, за да се справи с влошаващата се ситуация с COVID-19, докато се бори, за да избегне нова национална блокировка, заяви правителствен говорител, предаде БГНЕС. 

Инфекциите достигнаха тревожни нива в няколко части на страната, заяви говорителят Габриел Атал пред репортери след седмично заседание на кабинета. 

Предупреждението идва само дни след като Френската Ривиера беше блокирана за през следващите два уикенда, за да се ограничи разпространението на коронавируса, който се разпространява по-бързо в туристическата гореща точка, отколкото другаде във Франция. Засилен е и граничният контрол. 

Атал каза, че подобни ходове могат да станат необходими другаде поради "влошаващата се ситуация", която според него "изисква бързи и силни мерки". 

В рамките на часове след това предупреждение министърът на здравеопазването Оливие Веран заяви, че северният крайбрежен град Дюнкерк също ще бъде заключен през уикендите до по-нататъшно известие, след като процентът на заразяване там е надвишил 900 за 100 000 души, близо девет пъти над средния за страната. 

Подобно на Ривиерата, на около 250 000 души в града и околностите ще бъде разрешено да напускат домовете си само по конкретни причини, каза Веран, наричайки степента на инфекция на Дюнкерк "тревожна". 

Но списъкът може да се удължи още повече: Около 10 от 102 териториални области на Франция, известни като департаменти, сега са в "много тревожна ситуация", каза Атал. "Трябва да продължим всичките си усилия, за да не се налага да налагаме поредното блокиране на национално ниво", каза той. 

"Очевидно" не беше сигурно, че такава драстична мярка може да бъде избегната, каза той, предупреждавайки, че правителството няма да се поколебае да разпореди подобен ход, ако счете за необходимо.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички