Франция поиска строги санкции за корумпирани страни


Франция поиска строги санкции за корумпирани страни
Снимка: Thinkstock/Guliver

4970

Върховенството на закона ще бъде критерий за достъп на държавите до помощта, която им се полага от фонда за възстановяване на ЕС. Корумпираните може да не получат очакваните суми от общия фонд от 750 млрд. евро, предупреди новият френски министър по европейските въпроси Клеман Бон в интервю за в. The Financial Times. Колко са и къде отиват парите за борба с Covid-19 в ЕС?

"Не можем да кажем на гражданите на Франция, Полша, Унгария или която и да е страна в ЕС, че покрай финансовата солидарност в Европа не ни е грижа за нарушаването на основни правила на демокрацията, свободните медии и човешките права", казва той пред вестника.

Според Бон трябва да има нов силен европейски механизъм за контрол и строги санкции. Изданието сочи като проблемни държави Полша и Унгария, но потенциални потърпевши са също Чехия, Румъния и България, които предизвикват бдителност в Брюксел с корупционните си практики.

Какъв да бъде този механизъм, трябва да се изясни до края на годината в триалог между страните членки, Европейската комисия и Европейския парламент. Без него помощният пакет може да остане замразен, включително защото трябва да бъде одобрен от националните парламенти, а в някои от тях – Нидерландия, Австрия, Дания и Финландия, например – са особено настойчиви за строг контрол кой и как в чужбина използва парите на данъкоплатците им.

Клеман Бон обяснява, че финансовите санкции са "нещо, което трябва да въведем заедно с правни и финансови мерки, които са най-силните инструменти" срещу нарушителите на върховенството на закона.

"Ако има каквото и да е съмнение за силата, която ЕС може да приложи в защита на основните си ценности, всеки гражданин ще се усъмни в ползата от този проект", казва той. "Европа не е само пазар, а и културен и политически проект", напомня човекът, който от 3 години е смятан за най-влиятелният президентски съветник по европейските въпроси и включван винаги в делегациите на Макрон при негови пътувания в страни от ЕС или на Европейския съвет в Брюксел.

Уважението към върховенството на закона е "екзистенциален въпрос" за ЕС, допълва Бон. "Не става дума за Запада срещу Изтока или, че някой поучава другите държави. Ако имаме механизъм за върховенството на закона, той по принцип трябва да не е срещу конкретна държава. Ако едно правителство нарушава върховенството на закона, за него трябва да има елементи от санкциите – финансови и правни", обясни френският министър.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички