Франция ще внася повече пари в общия бюджет на ЕС


Франция ще внася повече пари в общия бюджет на ЕС
Снимка: Gettyimages.com

2217

Френските депутати дадоха зелена светлина на увеличаването на приноса на Франция в бюджета на ЕС за 2018 година. След тричасови дебати, 80 членове на долната камара на френския парламент гласуваха член в законопроекта за финансите, който увеличава вноската на страната в ЕС от 18,7 млрд. евро през 2017 година на 20,2 млрд. евро за следващата година. Осем от депутатите бяха против това значително увеличение на вноската на страната, посочва БГНЕС.

През 2017 г. Франция бе на второ място по приноса си в бюджета на ЕС след Германия, но пък беше на трето място като бенефициент на разходи след Испания и Италия, каза френският министър по европейските въпроси Натали Лоазо. Тя обаче отбеляза и факта, че тези индикатори "не позволяват да се измери колко ценен механизъм е европейският бюджет за общата европейска селскостопанска политика, за подкрепата за стратегически инвестиции, както и за помощ за най-бедните".

"Даването на "зелена светлина" от страна на Франция за европейския бюджет е преди всичко "да за Европа", каза от своя страна председателят на комисията по външните работи Мариел дьо Сарне. Тя настоя за трансформиране на бюджета на ЕС далеч от сегашните пазарлъци и добави, че Brexit може да даде възможност това да се осъществи.

Опозиционната радикална левица, в лицето на своя лидер Жан-Люк Меланшон, повтори своите критики срещу допълнителната сума, плащана от Франция, в размер на 6 млрд. евро, считайки, че ръстът във вноските от 1982 година "се заплаща скъпо за това, което имаме". Меланшон критикува и факта, че бюджетът на Европа все повече зависи от вноските на страните за сметка на собствените ресурси, заради намаляващите приходи от митнически такси например, което е резултат от договорите за свободна търговия.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички