Френско-германска компания е новият концесионер на летище София


Френско-германска компания е новият концесионер на летище София
Снимка: БГНЕС

5536

Френско-германският консорциум "СофКънект" е избран за концесионер на летище София. Срокът на концесията е 35 години, договорът може да бъде сключен срок от 15 дни, ако няма обжалване пред КЗК, предаде БГНЕС.

Обединението беше един от петте кандидати за столичното летище, предлагайки 24.5 млн. евро концесионна такса.

Консоциумът е летищен оператор на мюнхенското летище "Флугхафен", а зад него стои френският фонд Meridiam.

Консорциум "Софкънект" е спечелил процедурата благодарение на достоверността, устойчивостта и предлагания модел за развитие. И петте оферти са изключително добри и който да спечелил, летище София ще има положителна перпектива, посочва транспортният министър Росен Желязков.

Соченото като фаворит обединение Aeroports de Paris Group заедно с турската "ТАВ Хаварлиманларъ Холдинг" е класирано на второ място, а трето е предложението на оператора на летищата в Бургас и Варна - Fraport.

Четвърти остават Консорциум "Витоша", в който влизат Manchester Airport Group и китайската BCEGI, а пети - офертата на "ССБ София Еърпорт ДжейВи", в което участва "ССБ Зауервайн & Шефер Бау АГ", както и операторът на летището в Копенхаген.

Трима от участниците са получили максималните 100 точки за техническо предложение - "СофКънект", Fraport и Консорциум "Витоша".

Условия на концесията

Условията на концесията предвиждат аерогарата да бъде отдадена за 35 години. Бъдещият собственик ще има ангажимент да изгради трети терминал през първите 10 години от избирането му. Неговите общи инвестиции трябва да бъдат минимум 600 млн. евро.

Възнагражденията, които ще получава държавата всяка една година от срока на концесията, трябва да бъдат в размер на не по-малко от 15 млн. лева без ДДС или 10% от общия размер на общите приходи от всички дейности.

Амбицията на българските власти е до края на годината да има подписан договор. Това може да се случи в този срок, ако няма обжалване на процедурата и класираният на първо място участник плати предвидения аванс от 550 млн. лв. без ДДС, който ще отиде за погасяване на задълженията на БДЖ към държавата. Едва след това концесията ще влезе в сила.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички