Газова криза: Най-голямото газохранилище в Германия не може да съхранява газ


Газова криза: Най-голямото газохранилище в Германия не може да съхранява газ
Снимка: Gazprom

6935

Германското хранилище за природен газ в Реден, най-голямото в страната – не може да съхранява газ, по данни на надзорния орган на Долна Саксония.

Съоръжението за съхранение представлява 1/5 от целия наличен капацитет за съхранение в Германия и е едно от най-големите в Западна Европа, с работен капацитет от около 4 милиарда куб. метра на подземна площ от около 8 кв. км, според уебсайта на съоръжението.

Причината да не може да бъде използвано е, че хранилището претърпя дефлаграция (горене) в съоръжението, пише Oil Price. По думите на говорител разследванията за причината за дефлаграцията продължават. ЕС прие окончателен план за запълването на газохранилищата

Съхранението на газ е спряно като предпазна мярка поне в следващите дни, но няма конкретна дата кога ще бъде възобновено. Според Държавната служба за минно дело, енергетика и геология няма доказателства за външно влияние. 

Дефлаграцията е възникнала при съхранение, а не при доставка, посочи говорителят, като същевременно добави, че никой няма да остане без гориво.

Наскоро германските оператори на газови хранилища посочиха, че не предвиждат проблеми с доставките на газ през следващата зима и че няма притеснения от недостиг, дори при по-ниски температури.

Съоръженията за съхранение в Германия са пълни почти 90%, много над изискванията по закон – от 40%, което се случи заради намаляване на използването и умишлените ограничения.

Газовите доставки до газохранилището в Реден бяха спрени от руския "Газпром", след като отношенията на гигантът с Европа се влошиха. Германия започна да пълни хранилището месец по-късно, през май. Европа ще преживее идващата зима. Проблемите ще дойдат след това

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Европа има прекалено много газ. Идва ли краят на проблемите?

Ледников период заплашва Европа тази зима без руския газ

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички