"Газпром" доставя повече газ за България и Европа, но пак не стига за зимата


"Газпром" доставя повече газ за България и Европа, но пак не стига за зимата
Снимка: iStock

7318

Руският газов гигант "Газпром" увеличи износа си на газ за Европа през 2021 г., а България е една от държавите, които са се възползвали най-много. Страната ни е получила с близо 44% повече газ през настоящата година спрямо 2020 г. "Газпром" посегнал на запасите си, за да успокои пазара в Европа

Доставките на "Газпром" за чужбина са се увеличили до 171,5 млрд. куб. метра в периода януари-ноември 2021 г., което е с 6,6% (10,6 млрд. куб. метра) повече, отколкото през същия период на 2020 г., съобщават от компанията.

По предварителни данни "Газпром" е произвел 467,6 млрд. куб. метра газ през 11-те месеца на настоящата година, което е с 14,7 на сто (или 60 млрд. куб. м) повече в сравнение със същия период на миналата година.

Най-голямото увеличение на доставките на руския газов гигант е за Румъния – 222%, следвана от Сърбия (+86%), Турция (близо 84%), Словения (+54%) и България (почти 44%). Значително по-малко са нараснали доставките за Италия (+19,5%), Германия (+17%), Гърция (+12%) и Финландия (+9%) и Полша (+7,5%).

България е една от страните, в които вносът от "Газпром" за 11 месеца вече надвишава общите доставени количества газ за цялата 2020 г. Други такива държави са Германия, Турция, Италия, Румъния и Сърбия. Наскоро в тази група влязоха и Гърция, Словения, Швейцария, Северна Македония и Босна и Херцеговина.

Нарастването на доставките на годишна база не е изненадващо, тъй като миналата година потреблението на газ достигна рекордно ниски нива. Европейските икономики бяха в локдаун, заводи работеха с намален капацитет или директно затваряха за кратко, затворени бяха училища, университети и др.

Икономическото възстановяване и горещото лято преобърнаха тази тенденция и газовото потребление скочи в пъти, европейските газохранилища бързо започнаха да се изпразват, а цените сериозно се повишиха.

Намалени доставки, високи цени

Потоците на руски газ към Европа останаха на най-ниските си нива от 2021 г. през ноември, тъй като доставките през Беларус отново бяха намалени. През ноември "Газпром" е доставил общо 10,1 млрд. куб. м, но доставките през Беларус са с над 2 млрд. куб. метра по-малко спрямо началото на годината, показва анализ на S&P Global Platts Analytics.

Това е повлияло и на общото предлагане на газ в Европа, което поддържа високи цените на газа на континента. Средната цена на най-голямата европейска борса – TTF в сегмента "ден напред" през ноември е 80,38 евро/мегаватчас, което е с 487% повече в сравнение със средната стойност за ноември 2020 г. от едва 13,70 евро/мегаватчас, според оценките на цените на S&P Global Platts. Газът поскъпна двойно за няколко месеца

Цената на TTF за следващия ден достигна 95 евро/мегаватчас на 1 декември, навявайки спомени за историческия връх от 116,10 евро/мегаватчас в началото на октомври. Газът в Европа удари пореден рекорд, идва тежка зима

Доставките през "Турски поток"

Доставките през "Турски поток" също бяха по-малки през ноември, заради аварията на българска територия, която спря газоподаването към Сърбия и Румъния за 3 дни. Русия ще продава евтин газ на Сърбия поне още 6 месеца

По време на прекъсването сръбската "Сърбиягаз" е доставяла спешни количества газ от Унгария, които също са били използвани за доставка на Босна и Херцеговина. По-голямата част от вноса на руски газ от Унгария сега идва през Сърбия, след като доставките през Украйна бяха спрени на 1 октомври.

Общите доставки на газ в Югоизточна Европа чрез "Турски поток" през първите 11 месеца на 2021 г. възлизат на общо 10,3 млрд. куб. м., показват данните на Platts Analytics.

Пълнят ли се газохранилищата в Европа?

Европейските подземни газови хранилища остават необичайно празни преди зимата. Към 29 ноември нивата на съхранение (газовите обеми) в тях са с 23,4% (20,8 млрд. куб. м) по-малки от миналогодишните. Повече от 18% от доставеното през летния период количество вече е изтеглено, по данни на Gas Infrastructure Europe.

Най-големи количества газ са употребени в периодите от 16 до 18 ноември и от 23 до 25 ноември. "Газпром" продължава да зарежда със собствен газ 5 европейски подземни хранилища.

Руският президент Владимир Путин обяви, че е разпоредил на компанията да изпомпва повече газ в своите хранилища в Германия и Австрия, след като приключи пълненето на вътрешните си хранилища на 8 ноември.

В предишни седмици той обвини за рекордните цени на газа европейските енергийни компании, които не пълнели достатъчно газ в подземните хранилища преди зимата и отрече Москва да е ограничила доставките за Европа.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Готовият "Северен поток 2": Геополитически триумф на Русия или непростима грешка на Германия?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички