Газът за домакинствата може да поскъпне заради нов закон


Газът за домакинствата може да поскъпне заради нов закон
Снимка:

3090

Заложените в законопроекта за горивата нови изисквания и регулации заплашват да унищожат един цял бранш от българската икономика, да създадат монопол върху продажбата на газ за бита и да вдигнат цената ѝ. За това алармираха от Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан.

Промените в закона, регулиращ пазара на горивата, ще засегнат пряко над 100 000 домакинства и над 80% от ресторантьорския бизнес у нас, твърдят те.

По данни на асоциацията, в момента на територията на България има 67 обекта, собственост на 54 компании, от които може да се пълни и доставя бутилиран пропан-бутан. С приемането на законопроекта, на новите изисквания ще отговарят само 7 обекта, които при това са собственост на 5 компании.

"Това ще доведе до преустановяване дейността на 95% от операторите на бутилиран пропан-бутан в България и е пряка предпоставка за формирането на монопол. Това ще се отрази негативно и на обикновения потребител, тъй като може да доведе до спекулативно увеличение на цената на пропан-бутана. Когато газта за битови нужди поскъпне, ще се оскъпят и всички стоки и услуги, защото се променя цената на енергията", коментира председателят на асоциацията Георги Палпурин.

Според недоволните в законопроекта не е отчетена социалната поносимост на промените, не е посочено колко работни места ще бъдат закрити след неминуемото преструктуриране на сектора и отпадането на 95% фирмите, които са и работодатели, и никъде не се споменава и как това ще се отрази на потребителите и как ще повлияе на снабдяването на труднодостъпните райони в страната.

Като един от сериозните мотиви за внасянето на законопроекта се посочва борбата със сивия сектор. Законотворците твърдят, че данъчната събираемост от сектора ще се подобри на годишна база с 1 милиард лева. Това обаче са данни от 2015 година, преди въвеждането на промени в закона за акцизните и данъчните складове за повишаване на контрола и гарантиране на събираемостта, смятат от асоциацията. Те нямат информация отчетени ли са постигнатите резултати и повишената събираемост през изминалите две години.

Още подробности по темата прочетете ТУК.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички