Германия откри начин да защити от санкции "Северен поток-2"


Германия откри начин да защити от санкции "Северен поток-2"
Снимка: Nord Stream 2

3700

Премиерът на германската провинция Мекленбург-Предна Померания Мануела Швезиг планира да открие специален фонд за защита на климата, за да заобиколи санкциите, с които САЩ заплашва по газопровода "Северен поток-2". Това съобщава германският вестник Bild, позовавайки се на собствени източници. Кой какви цели преследва със "Северен поток-2"

Според вестника, идеята е Фондът за защита на климата да класифицира "Северен поток-2" като "един от най-важните компоненти за опазването на околната среда в Мекленбург-Предна Померания". Освен това организацията, която се формира, трябва да служи за успешното завършване на проекта. За да реализира това, фондът възнамерява да създаде специализирана търговска компания, чиито продукти и услуги ще се използват изключително за изграждането на газопровода "Северен поток-2".

"Билд" посочва, че германските компании, които са заплашени от американски санкции, по този начин ще си сътрудничат с руската страна чрез икономически инструменти, предоставени от фонда. Според вестника, от техническа гледна точка никоя компания няма да си сътрудничи пряко със "Северен поток-2". В тази връзка те няма да бъдат обект на американски санкции.

По-рано беше обявено, че работата по "Северен поток-2" в германски води ще бъде възобновена на 5 декември.

Проектът включва изграждането на две тръби на газопровода, чийто общ капацитет ще бъде 55 млрд. куб. метра газ годишно, от брега на Русия, през Балтийско море до Германия. В изграждането на газопровода участват много европейски компании. Полша удари "Газпром" с огромна глоба заради "Северен поток 2"

Украйна се бори активно с изграждането на тръбопровода, страхувайки се, че ще загуби приходи от транзит на руски газ, както и редица европейски държави, включително Полша, Латвия и Литва, както и САЩ, които искат да продават на ЕС свой втечнен природен газ.

Според САЩ това е политически проект, който застрашава енергийната сигурност на Европа. Руската страна многократно е заявявала, че проектът е абсолютно комерсиален и посочва, че това не означава прекъсване на транзита на руски газ през Украйна за ЕС.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички