Германия призова Конгреса на САЩ да не налага санкции срещу "Северен поток 2"


Германия призова Конгреса на САЩ да не налага санкции срещу "Северен поток 2"
Снимка: Nord Stream 2

2378

Германското правителство призовава Конгреса на САЩ да не налага санкции на "Северен поток 2", тъй като ограниченията могат да отслабят доверието в САЩ. Това се посочва в секретен документ, който германското посолство във Вашингтон е изпратило до Конгреса. В неделя той беше публикувано от портала Axios, предаде БГНЕС. Газпром: Палач или спасител на Европа от газовото бедствие?

В документа се посочва, че Берлин е „решен да изпълни успешно“ постигнатите по-рано двустранни споразумения от 21 юли с цел „укрепване на енергийната сигурност на Украйна и Европа, както и предпазване на Русия от злоупотреба с газопровода за агресивни политически цели“.

Според германската страна „санкциите на САЩ за „Северен поток 2“ ще подкопаят ангажиментите, поети към Германия в съвместното изявление (от 21 юли), ще отслабят доверието в правителството на САЩ и ще застрашат постигането на съвместно изявление, включително в подкрепа за Украйна. Според документа ограниченията „в крайна сметка ще навредят на трансатлантическото единство“. Германският регулатор спря сертификацията на Северен поток 2

„Санкциите срещу съюзник на САЩ ще бъдат само победа за Путин. Обезпокоени сме, че засилването на едностранните действия на Конгреса на САЩ ще подкопае съвместните усилия и сериозно ще отслаби трансатлантическото единство спрямо Русия“, казва се в документа. Според Берлин, изпълнението на постигнатите през юли споразумения „е най-добрият начин за защита на интересите на Украйна“ и „гаранции, че Русия няма да използва енергийните ресурси като оръжие“. Бизнесът алармира за риск от режим на тока в Европа

Германското правителство също така подчертава, че „Северен поток 2“ в момента не представлява заплаха за Украйна, стига да е осигурен разумен транзит на газ“.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички