Германия разследва саботаж на "Северен поток", Русия обвини противниците на "Газпром"


Германия разследва саботаж на "Северен поток", Русия обвини противниците на "Газпром"
Снимка: iStock

6700

За проблеми с налягането и в двата газопровода под Балтийско море – Северен поток 1 и 2 – съобщава германският мрежов оператор. Вчера стана ясно, че има газов теч от новия газопровод, който е пълен с газ, но така и не влезе в експлоатация. Тази сутрин значително е спаднало налягането и в двете тръби на "Северен поток 1", по който от края на август не тече руски газ към Германия. Русия пак опитва да саботира доставките на газ по "Северен поток 1"

"Към момента не знаем причината за падналото налягане", уточнява германският мрежов оператор. От министерството на икономиката обаче обясниха, че проблемът не се отразява на газоснабдяването и запълването на газохранилищата продължава.

Рязкото спадане на налягането в една от линиите на "Северен поток 2" и в двете тръби на "Северен поток 1" може да е резултат от "целенасочени атаки", пише Der Tagesspiegel, позовавайки се на източници, свързани с разследването на инцидентите. И по двата случая е започнато разследване от германските федерални органи за сигурност. "Не можем да си представим сценарий, който не е целенасочен саботаж. Всичко говори срещу съвпадението", заяви един от участниците в разследването. Путин предупреди: Европа я чака енергийна катастрофа

Кой е отговорен?

Според източници на изданието, информирани за резултатите от предварителната оценка на събитията този вид саботаж "далеч не е тривиален", за да се осъществи, трябва да участват специални сили, като морски водолази или подводница. Европа е заплашена да остане без газ в най-лошия момент

Изданието посочва, че експертите обсъждат два основни варианта за авторство на предполагаемите атаки. Първо, за повредата на може да са отговорни украинските сили или силите, свързани с Украйна, която има собствена система за транспортиране на газ и винаги се е противопоставяла на "Северен поток". Втората версия е руска операция, извършена под "фалшив флаг". "Това може да предизвика допълнителна несигурност и да повиши цените на газа, за да изостри още европейската енергийна криза, която напоследък отслабна", споделят събеседниците на вестника.

Интересно, че Русия също веднага подхвана версията за саботаж. "Извънредните ситуации на газопроводите "Северен поток" приличат на диверсия от страна на известните в Европа противници на руския газ. За ремонта ще са нужни месеци. Ако течът беше по единия газопровод, можеше да е случайност, следствие от дефект или неволно действие. Но и на трите линии – това явно е нечия зла воля. Но борците срещу руския газ в Европа особено не се и крият", коментира пред РИА "Новости" зам.-директорът на руския Фонд за национална енергийна сигурност Алексей Гривач. Русия обвини Европа за спрения газ

"В нощта срещу понеделник падна налягането по едната от двете тръби на "Северен поток 2", която трябваше да доставя газ от Русия за Германия, от 105 на 7 бара", обявиха от компанията оператор, базирана в Швейцария и добавиха, че са информирани всички власти. Швейцарската компания твърди, че ако има теч, то той не може да е в крайната точка на тръбата – Лубмин в Северна Германия. Германските власти разследват причините. Путин e готов да пусне газа за Европа, но по "Северен поток 2"

"Северен поток 2" трябваше да удвои доставките на руски газ от Санкт Петербург през Балтийско море до Германия. Тръбопроводът беше завършен и напълнен с 300 млн. куб. метра газ, когато германският канцлер Олаф Шолц го спря малко преди началото на войната в Украйна. Санкциите започнаха: Германия спира газопровода "Северен поток 2"

Течове на газ

В датската изключителна икономическа зона, североизточно от остров Борнхолм, са открити течове на газ, сочи навигационно предупреждение, публикувано на уебсайта на Датската морска администрация. Трасето на газопровода "Северен поток 2" минава североизточно от острова.

Според предупреждението има опасност за движението на корабите заради изтичане на газ. Затова около местата, където са регистрирани течовете, са установени зони с дължина пет морски мили, забранени за корабоплаване. Русия готви пълно спиране на газа за Европа до зимата

Междувременно шведските морски власти съобщиха, че са издали предупреждение за два теча по "Северен поток 1" в шведски и датски води. "Има два теча – единият е в шведската икономическа зона, другият - в датската. Те са много близо един до друг", посочва говорителят на морската администрация пред Reuters. Не е ясно какво точно е предизвикало течовете.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Русия посочи на Европа спасението от газовата криза

Путин за санкциите: Европа се самоубива, Русия печели от това

Готовият "Северен поток 2": Геополитически триумф на Русия или непростима грешка на Германия?

Глътка въздух: Операторът на "Северен поток 2" отново избегна фалита

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички