Германия сваля ДДС, дава по 300 евро за всяко дете


Германия сваля ДДС, дава по 300 евро за всяко дете
Снимка: iStock

16398

Германия отпуска 130 млрд. евро за стимулиране на икономиката, силно засегната от пандемията, предаде Reuters.

Съгласно широкообхватните мерки, описани в документ от 15 страници, ДДС ще бъде временно намален, семействата ще получават по 300 евро за всяко дете, докато тези, които купуват електрически автомобили, ще получат правителствена отстъпка до 6000 евро.

"Размерът на пакета ще достигне 130 млрд. евро за периода 2020 до 2021 г., 120 млрд. от които ще бъдат поети от федералното правителство", каза германският канцлер Ангела Меркел.

Отбелязвайки, че милиони служители в Германия са назначени на по-кратко работно време, Меркел каза, че случващото се "показва колко крехко е всичко и защо трябва да успеем да дадем тласък на икономиката, за да могат да се осигурят работни места".

Новата програма е в допълнение към мащабния спасителен пакет от 1,1 трлн. евро, вече договорен през март, включващ гаранции за заемите, субсидии и подобрена програма за по-кратко работно време, за да се избегнат съкращения на работни места.

Взетите строги мерки заради пандемията от коронавирус Германия е на път към най-тежката рецесия след Втората световна война. Безработицата нарасна до 6,3% през май, което се равнява на около 2,8 млн. души, а износът също се срина.

Постепенно най-голямата европейска икономика се връща към нормалното - магазините отварят отново, а ресторантите и туристическият бизнес също се връщат към работното ежедневие. Фабриките също рестартират производството си.

Програмата за подкрепа ще помогне на "икономиката да си стъпи на краката и да расте отново", увери Меркел.

За да се увеличат потребителските разходи, ДДС ще бъде намален от 19% на 16% от 1 юли до 31 декември тази година. По-ниската ставка на ДДС в хотелиерството и ресторантьорството също ще падне от 7% на 5%. Мерките за ДДС ще струват на хазната общо 20 млрд. евро.

Компаниите в най-силно засегнатите от кризата сектори - хотелиерството, туризма и развлеченията, ще получат "мостова помощ" на стойност 25 млрд. евро общо от юни до август.

Ресторантите, хотелите и фирмите, организиращи събития, могат да разчитат на възстановяване на до 80% от фиксираните им оперативни разходи, ако приходите им са се понижили с над 70% спрямо миналата година.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички