Германия затваря четири от петте руски генерални консулства в страната


Германия затваря четири от петте руски генерални консулства в страната
Снимка: iStock

1969

Дипломатическа размяна на удари: В отговор на експулсирането на германски служители федералното правителство забрани на Русия да управлява 4 генерални консулства в Германия. От края на годината Русия ще може да управлява само посолството в Берлин и още едно генерално консулство от общо 5 досега, обяви в сряда в Берлин говорител на Министерството на външните работи. Руски генерални консулства има в Бон, Франкфурт, Хамбург, Лайпциг и Мюнхен. Говорителят уточни, че Русия сама ще реши кое от тях ще бъде запазено, предава dpa.

Руското правителство е „предприело стъпка на ескалация“, като е ограничило общото германско присъствие в Русия до 350 души. „И това необосновано решение принуждава германското правителство да направи много значително съкращение във всички области на своето присъствие в Русия“, посочва той и добавя, че германското правителство е решило да закрие германските генерални консулства в Калининград, Екатеринбург и Новосибирск и да запази минимално присъствие на културни посредници – в германските училища и институтите „Гьоте“. Посолството на Германия в Москва и генералното консулство в Санкт Петербург ще бъдат запазени.

„За руското присъствие в Германия решението ни се прилага реципрочно, за да се осигури баланс на двете присъствия както по отношение на персонала, така и на структурата. Ето защо решихме да оттеглим одобрението за дейността на 4 от 5-те руски генерални консулства в Германия. Това беше съобщено на руското външно министерство и Русия беше помолена незабавно да организира ликвидацията на 4-те генерални консулства във Федерална република Германия и да приключи процедурата най-късно до 31 декември 2023 г.“, заяви говорителят.

„Реакцията срещу руските действия е била тясно координирана в рамките на федералното правителство“, обясни правителственият говорител Щефен Хебестрит.

Преди това германското правителство изрази ясна критика към решението на Москва да въведе горна граница за германските държавни служители в Русия. Този лимит ще изисква „значително съкращаване на всички области на нашето присъствие в Русия“, заяви Министерството на външните работи в Берлин.

Новото руско решение означава, че няколкостотин германски държавни служители, като дипломати, учители и служители на културните институти Goethe, ще трябва да напуснат Русия. Ограничението влиза в сила в началото на юни и ще засегне дипломатическата служба, културния и образователния сектор. Заедно с това ще трябва да бъдат съкратени работни места в Немското училище в Москва и всички институти Goethe в Русия.

В миналото Германия и Русия неведнъж са експулсирали дипломати на другата страна в хода на сериозните си напрежения. Представителствата вече са силно разредени откъм хора, услугите за германски граждани са намалени или включват по-дълго чакане, например за издаване на документи. Ситуацията се влоши значително с от началото на войната в Украйна.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Deutsche Bank закрива технологичните си центрове в Русия

Защо хиляди магазини затвориха в Германия?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички