Германска компания строи вятърен парк за 500 млн. евро в Македония


Германска компания строи вятърен парк за 500 млн. евро в Македония
Снимка: AES

7412

Германският разработчик на вятърни и слънчеви паркове wpd AG ще инвестира 500 милиона евро за изграждане на вятърен парк от 400 мегавата в Република Северна Македония, заяви премиерът на балканската държава Зоран Заев, съобщава Reuters.

"Това е най-голямата директна инвестиция на зелено в икономиката на Република Северна Македония след обявяването на независимостта", каза Заев на пресконференция в Скопие, излъчена онлайн, на която участваха и представители на германската компания и на германското посолство.

Вятърният парк Virovi, който е обявен за стратегически проект от правителството, ще помогне за прехода на доминираното от въглища производство на електроенергия в балканската страна към зелени ресурси, добавяйки 400 MW към зададената от правителството зелена цел от 700 MW, посочи още Заев.

Строителството трябва да започне след 3 години и да бъде завършено за 6 години, като същевременно е договорено 45-годишно стратегическо партньорство с германската компания. Очакваното годишно производство ще възлиза на 1 335,95 гигаватчаса, докато годишното намаляване на емисиите на въглероден диоксид (CO2) се оценява на 310 000 тона, посочиха официални представители на събитието.

Вятърният парк, който ще има 69 турбини, ще бъде изграден на три фази на три места и ще снабдява с електричество около 290 000 домакинства.

Правителството на Република Северна Македония няма да субсидира проекта, като само ще помогне на немската компания wpd AG да получи всички необходими разрешителни без забавяне.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички