Гигантът British American Tobacco купи водещи марки на "Булгартабак"


Гигантът British American Tobacco купи водещи марки на "Булгартабак"
Снимка: iStock/Guliver

7133

Компанията British American Tobacco (BAT) е купила водещи марки от "Булгартабак" - дружество, което допреди година бе в сферата на влияние на депутата Делян Пеевски. Става въпрос за Victory, Eva Slim и GD. Придобиването включва и пълна собственост на дистрибуционната компания „Експрес Логистика & Дистрибуция“ ЕООД, гласи официалното съобщение.

Стойността на сделката е над 100 млн. евро, a придобиването ще даде възможност на BAT да се разрасне още повече на пазар, на който оперира успешно вече 25 години. Сделката ще предостави на BAT водещ пазарен дял от 40%, нарастващ от сегашните 12%. Придобиването ще включва и активи за дистрибуция и търговия на дребно в България и в по-широкия Адриатически регион.

„Ние сме ангажирани с българския пазар и сме развълнувани от тази значима инвестиция в страна, която все повече показва, че има светло бъдеще. Тази значима инвестиция демонстрира нашата увереност в перспективите пред България и в растежа на BAT тук“, каза Ричард Уидман, генерален мениджър BAT Клъстър Централна Европа.

BAT България ще стане един от петте най-големи данъкоплатци в България, като незабавно ще създаде над 100 нови работни места и ще осигури още 1000 в дистрибуцията.

„С нетърпение очакваме да посрещнем нови колеги в екипа на компанията, която преди време бе отличена за „Компания на годината“, заяви Мила Маречкова, Изпълнителен директор на BAT България. – BAT, като една от компаниите с най-широко международно присъствие в света, ще предостави своя дългогодишен успешен опит във водещите световни практики, обучението на служителите и кариерните възможности, корпоративната социална отговорност и иновациите в България.“

Предложеното придобиване е предмет на антитръстови одобрения и се очаква да приключи до средата на 2017 г.

BAT е втората по големина тютюнева компания по дял на световния пазар. Брандовете й се продават на повече от 200 пазара. В нея работят над 50 000 души по целия свят, а още по-голяма бройка са наети индиректно през веригите за доставки на компанията. BAT има над 200 марки в портфолиото си, като един на всеки осем от единия милиард пушачи по света избира цигарите на BAT. Компанията има водеща позиция в най-малко 55 страни по света.

В BAT Клъстър Централна Европа влизат 9 страни: Чехия, Албания, България, Унгария, Косово, Македония, Черна гора, Сърбия и Словакия. BAT КЦЕ оперира на разнообразен и труден пазар с 60 милиона души. BAT КЦЕ продава около 13 милиарда цигари годишно, което се равнява на около 10% от бизнеса на BAT за Западноевропейския регион.

BAT оперира в България от 1993 г. и има силна позиция на българския пазар. BAT е значителен инвеститор в България, като компанията разви своя пазарен дял на 12% в кратък срок.

„Булгартабак“ е водещ производител на цигари в България с текущ пазарен дял от 30%. Припомняме, че Делян Пеевски продаде миноритарния си дял в "Булгартабак" през март 2016 г. В началото на тази година пък BAT придоби американския си конкурент Reynold American в сделка за 49 млрд. долара.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички