Глад за работници: Кои са най-търсените професии в България?


Глад за работници: Кои са най-търсените професии в България?
Снимка: iStock/Guliver

60913

Шивачки, сервитьори, бармани и готвачи ще са най-нужните кадри за бизнеса през следващата година. В Разград сред най-търсените ще са и музикантите, а в Кюстендил – обущарите. Традиционно ще се търсят и строители, касиери и заварчици. Това показва проучване на Агенцията по заетостта сред шефовете на около 4000 фирми. Кои са най-търсените професии във всяка българска област?

Предприемачите в 17 от 28-те области в страната са заявили нужда от сервитьори, бармани, машинни оператори и шивачи. Оперативен счетоводител е сред най-нужните кадри в 16 области. Следват касиери, готвачи, електротехници и заварчици, които са най-дефицитни в 15 области, а строителите – в 13. За всички тях областните комисии по заетост препоръчват да се организират обучения, за да може да се отговори на нуждите на пазара на труда, пише вестник "24 часа".

Въпреки развитието на технологиите основният глад според самите работодатели ще е за професиите, свързани с правоспособност. През следващата година бизнесът иска да назначи близо 130 000 специалисти с квалификация, придобита в средното образование. Отново най-търсени ще са: сервитьор, барман, готвач, машинен оператор, шивач, строител, строител монтажник, заварчик, оперативен счетоводител, електротехник, касиер и др. Най-търсени няма да са IT специалистите, а шофьорите и строителите

Наполовина по-малко ще са нужните кадри с правоспособност или висше образование. Сред тях са шофьори, медицински сестри, учители и лекари. Броят на търсените висшисти е нараснал с 6300 предходната година и достига малко над 62 000. Около 48 000 работници без специалност ще са нужни в различните сектори на икономиката през следващите 12 месеца. 240 000 работни места чакат кандидати у нас за следващите 12 месеца

70,7% от шефовете изпитват затруднения при наемането на нужните кадри. Най-трудно се намират продавач-консултанти, готвачи, шивачи, машинни оператори, програмисти. Преди коронакризата най-сериозни пречки е имало при търсенето на машинни оператори, оперативни счетоводители, помощник-възпитатели, заварчици и електромонтьори.

3/4 от работодателите ще наемат персонал на постоянен договор и пълен работен ден. Едва 1580 са готови да наемат нови служители за работа от разстояние.

Глад за висшисти и средни специалисти

Около 174 000 ще са търсените специалисти с висше образование в следващите от 3 до 5 години. Най-нужни ще са педагозите, като заявките от работодателите за учители през следващите 5 години се очаква да са над 15 000. Кои ще бъдат най-търсените професии в България?

Следващото най-търсено професионално направление е "Икономика" с 13 670 нови работни места. Топ 3 се допълва от "Електротехника, електроника и автоматика", където работодателите са посочили нужда от 9930 души. Почти толкова ще са и новите места за медицински сестри. Още 5658 ще са нужните кадри в медицината. А 3109 ще са търсените зъболекари.

Свободните места за юристи ще са 2824, въпреки че това е най-желаната специалност от кандидат-студентите в Софийския университет тази година. Нито един работодател не е посочил, че в следващите 5 години ще му трябват теолози, политолози и специалисти по национална сигурност.

209 000 специалисти със средно образование ще са нужни на бизнеса в следващите 5 години. Свободните работни места са намалели с близо 33 500 спрямо началото на миналата година. Най-нужни ще са кадрите в търговията на едро и дребно, строителството, производствените технологии – текстил, облекло, обувки и кожи, машиностроене, металообработване и металургия и др.

Със 150% по-малко са обявените нови работни места в хотелите и ресторантите. Общо нужните нови работници за тях през следващите 5 години ще са малко над 7000 души. Спадът в администрацията и управлението е със 106,7%, за секретарски и административни офис дейности е с 55,2%, с 8% – за военно дело и отбрана.

София-град остава областта, където ще се търсят най-много работници и специалисти – над 67 000, което е 28% от всички заявени работни места в страната, обясняват от Агенцията по заетостта. В 17 от 28 области търсените работници и специалисти са по-малко от регистрираните безработни. Но пък в София заявените работни места са 5 пъти повече от хората в бюрата по труда, а във Варна – 3 пъти.

Кои ще са най-засегнати при нова вълна на COVID-19?

Нова вълна на коронавируса пък ще повлияе на 19,4% от работодателите да не търсят нови служители. Това са 11 800 предприятия, посочват експертите от Агенцията по заетостта.

Най-силно нова епидемична вълна ще се усети в сектора на търговията, хотелиерството и ресторантьорството, където 1/3 от фирмите ще се откажат да търсят персонал. За половината от анкетираните фирми COVID-19 няма да окаже влияние при наемането на нови служители. Квалифицираните кадри напускат туризма

Ново затваряне на бизнеси би довело до загуба на близо 23 500 нови работни места. Най-засегнати ще бъдат нискоквалифицираните работници, къде се очаква отказ от близо 10 000 места. Нова вълна на пандемията няма да засегне сектора на недвижимите имоти, държавното управление и финансовите и застрахователните дейности.

Изискванията

Най-важното изискване на шефовете към новите служители е дисциплината и умението за самоконтрол. Анкетата показва, че второто важно качество е работата под напрежение. Половината шефове са искали и предишен опит.

За 2/3 от работодателите са важни уменията за гъвкавост и адаптивност, инициативност, продуктивност, социални умения и креативност. Най-важното качество пък е инициативността и предприемачеството, като за първи път то измества доброто владеене на български език.

Бизнесът е склонен да инвестира в квалификацията на персонала си. Преобладаващи са обученията, свързани с масово търсени професии – оператори на машини, шлосери, заварчици, монтьори, техници, инженери, шивачи, мебелисти и др.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кои професии са най-високо и кои най-нископлатени у нас?

Значителен спад в броя на обявите за работа в страната

Кои професии в България вземат най-високи заплати?

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички