Година след COVID-19: Китайската икономика с рекорден растеж


Година след COVID-19: Китайската икономика с рекорден растеж
Снимка: iStock

3142

Китайската икономика отчете рекорден растеж за първите три месеца на настоящата 2021 г. Икономиката на страната нараства с 18.3% на годишна база, което най-големият ръст отчитан откакто китайските власти започнаха да публикуват тримесечни данни през 1992 г.

Въпреки това, растежът е под очакванията, тъй като анкета на Reuters сред икономисти прогнозираше ръст от 19% за разглеждания период. Освен това спадът на китайското БВП през миналата година в резултат на COVID-19 кризата предполагаше, че тазгодишните данни ще бъдат дори още по-високи.

За сравнение, през първото тримесечие на миналата 2020 г., китайската икономика се сви с 6.8%, главно поради мерките срещу пандемията, които парализираха страната.

"Националната икономика направи добър старт", посочват от китайското Национално статистическо бюро, цитирано от BBC. "Трябва да сме наясно, че COVID-19 епидемията все още се разпространява в световен мащаб, като международният пейзаж е сложен с висока несигурност и нестабилност", добавят от статистическата служба.

Индустриалното производство за месец март нараства с 14.1% на годишна база, а търговията на дребно скача с цели 34.2%, сочат данните. Цифрите демонстрират, че Китай се възстановява успешно от тежката 2020 г. Китайската икономика се възстановява бързо

"Обещаващо е, че месечните показатели показват, че промишленото производство, потреблението и инвестициите са нараснали последователно през март, идвайки след слабостта през първите два месеца", казва Луис Куис, ръководител в консултантската компания Oxford Economics.

Въпреки това, някои анализатори предвиждат, че редица сектори ще се забавят в резултат на намаляването на правителствената фискална и монетарна подкрепа.

"Търговското представяне и местната индустриална активност може да не успеят да поддържат силната инерция през останалата част от годината, поради липсата на мерки за стимулиране на местната икономика", казва Юе Су, икономист от Economist Intelligence Unit.

Въпреки всичко Китай демонстрира, че възстановяването набира инерция, след като записа икономически ръст от 6.5% през последното тримесечие на 2020 г.

При все катастрофалното начало на миналата година, Китай беше единствената голяма икономика, която регистрира растеж през 2020 г., макар и най-слабият от десетилетия – 2.3% на годишна база. Китайските власти са заложили растеж от 6% за настоящата 2021 г.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички