Голям ръст на болните и починалите от COVID-19


Голям ръст на болните и починалите от COVID-19
Снимка: iStock

4031

През последните 3 дни в България има рекордна заболеваемост от коронавирус – средно по 220 души на 100 000. Според статистиката заболелите нарастват със 120%. Увеличават се и починалите в страната, като само за последната седмица те са с 50% повече. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков на редовния брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ) за борба с коронавируса. 

Страната ни е на второ място на Балканите по заболеваемост и на 21-о в Европа. По смъртност сме на 10-о място в ЕС и 4-о на Балканите. Най-често се разболяват хората между 20 и 60 години, следвани от тези между 60 и 69 години. Тревожен е ръстът на хоспитализираните пациенти с коронавирус, отбеляза зам.-министърът. Втората вълна на COVID-19: Как да не се разболеем и да останем спокойни

Нaй-гoлямo повишавaнe на смъртността имa при хoрaтa от 70 до 79 г., cлeдвaни oт тези между 60 и 69 г. и групaтa 80-89 г. Нaй-голям е процентът на смъртните случаи имa при хорaтa нaд 90 г. – нaд 30% фaтaлeн изхoд.

C 1/3 eжeceдмичнo нaрacтвa брoят нa приетите в болница, a oт интeнзивно лечение се нуждaят 7% oт бoлнитe. Дocтa cигнaли пocтъпвaхa прeз тeзи 2 ceдмици зa прoблeми и труднocти при приeмaнe в лeчeбни зaвeдeния. РЗИ рeaгирaхa cвoeврeмeннo и cъc cвoи зaпoвeди рaзпoрeдихa увeличaвaнe нa лeглата, oбяви Пeнкoв.

Контролът на мерките и убеждението на хората, че трябва да бъдат с маски, са решаващи, каза  директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба проф. Тодор Кантарджиев. Коя маска ни пази най-добре от коронавируса?

"Никой не се е задушил. Не е приятно да я носиш на носа си, но всички трябва да мислим за нашето здраве, за здравето на семейството, за здравето на околния. Когато някой разговаря с мен с маска, аз разбирам, че ме уважава и пази моето здраве", обясни проф. Кантарджиев. По думите му маската спасява от всякакви заразни болести, ще ни спаси и от коронавируса. Най-важни са контролът и самоконтролът.

Столичната болница "Пирогов" открива още две отделения за лечение на COVID-19. 30 легла ще бъдат предназначени за служители на болницата, а още 30 за лекуване на заразени в средно тежко състояние, съобщи директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов. Нов рекорд на заразените, има недостиг на медици

Повече от 2300 души са приети в болници в цялата страна. Новите случаи нарастват с 10%, това със сигурност ще увеличи и приетите в болница в следващите от 7 до 10 дни, като те вероятно ще достигнат около 4000.

Капацитетът постепенно се изчерпва, посочи проф. Балтов и призова частните болници също да отделят легла за лечение на болни от коронавирус и това да бъде задължително, а да не е по желание.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички