Голямото бягство: Къде се спасяват руснаците от мобилизацията на Путин?


Голямото бягство: Къде се спасяват руснаците от мобилизацията на Путин?
Снимка: iStock

16124

Руснаците продължават се трупат на границите със съседни страни, откакто президентът Владимир Путин обяви частична мобилизация на 21 септември за войната в Украйна. Reuters обобщава колко хора са пресекли границите и как реагират страните.

Трудно е да се определи точният брой на напусналите страната руснаци, но може да достигне стотици хиляди души, показват информации в медиите и данни на съседни страни. Този брой може да включва мъже, подлежащи на мобилизация, членове на семействата им и други пътуващи.

Независимото издание "Новая Газета Европа" съобщи на 26 септември, позовавайки се на източник от Кремъл, че 261 000 мъже са напуснали страната след обявяването на мобилизацията. Кремъл принуждава руските държавни компании да набират войници

На 4 октомври руското издание на Forbes също съобщи, цитирайки източник на Кремъл, че напусналите страната може да са 700 000 души. Русия обаче отрече някои съобщения в руските медии, че 700 000 руснаци са избягали от страната след мобилизирането. "Нямам точни цифри, но, разбира се, те са далеч от заявеното там", отбеляза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Данни за самолетните билети обаче отбелязват ръст на напускащите хора. Броят на продадените еднопосочни билети от Русия скочи с 27% от 21 до 27 септември спрямо предходната седмица, според базирания в Испания сайт ForwardKeys, който анализира резервации. След мобилизацията: С 27% са нараснали продажбите на еднопосочни билети от Русия

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че Русия планира да набере 300 000 мъже, а на 4 октомври заяви, че засега са привикани 200 000.

Обикновените руснаци масово критикуват мобилизацията в социалните мрежи и търсят всевъзможни варианти за бягство.

"Приятелско напомняне: Вие нямате права в Русия. "Не могат да ме мобилизират, защото..." – ще те мобилизират, защото нямаш права. "Не може веднага така да ме пратят на фронта" – ще те пратят, защото нямаш права. "Те не могат…" – те могат. И ще го направят. Веднага щом им дадете възможност." - пише ютюбърът Денис Карамишев.

Накъде се насочиха повечето руснаци?

Някои руснаци се отправят към Казахстан, който споделя втората по дължина сухопътна граница в света с Русия. Там те могат да влизат без паспорт или виза. На 3 октомври казахстанският вътрешен министър съобщи, че от 21 септември над 200 000 руснаци са влезли в страната, а около 147 000 са напуснали през същия период, макар и крайната им дестинация да не е ясна. Руснаците изкупиха мобилните телефони с копчета

Вътрешното министерство на Грузия, където руснаците също могат да влизат без виза, обяви, че 68 887 руснаци са пристигнали от 21 до 29 септември, а 45 624 от тях са си тръгнали. И за двете държави не е ясно колко от напусналите руснаци са се насочили към трети страни.

Данните за резервираните полети на ForwardKeys показаха трицифрен ръст на еднопосочните билети от Русия за Тбилиси, Алмати, Истанбул, Тел Авив и Дубай за седмицата до 27 септември. Спасителният пристан за руските олигарси

Турция – популярна туристическа дестинация за руснаци и други националности, също регистрира ръст на пристигащите руснаци и на полетите след обявената мобилизация. Около 3 млн. души са пристигнали в Турция от Русия тази година до края на август, което е ръст с 22% спрямо 2021 г., показват официални данни. Руснаците масово прехвърлят парите си в Турция. Защо?

Илия Красилшчик, общественик и бивш издател на онлайн медията Meduza, обясни с цветист език колко спешна е нуждата от бягство.

"Вбесен съм от хора, които се опитват да анализират ситуацията и да мислят дали си струва или не да бягаме от нея (военната служба). Няма за какво да мислиш, по дяволите. Можеш да се надяваш на най-доброто, колкото си искаш, но бъди готов за най-лошото", пише той в Twitter.

Мираж ли е ЕС и другите европейски страни?

ЕС също регистрира ръст на пристигащите руснаци след решението на Путин. Около 66 000 руски граждани са влезли в Блока от 19 до 25 септември, увеличение с 30% спрямо предходната седмица, според данни на граничната служба "Фронтекс". 

Броят на новодошлите е спаднал до 53 000 в седмицата от 26 септември заради по-строгата визова политика на ЕС и мерките в Русия против напускането на мъже във възраст за военна служба. Повечето руснаци, влизащи в ЕС, вече са имали разрешение за местопребиваване или виза, а други са били с двойно гражданство, обяснява "Фронтекс". Ще затвори ли Европа границите си за руски туристи?

Финландия, която има 1300-километрова граница с Русия, е основният входен пункт в ЕС. Броят на пристигащите руснаци през четирите южни гранични пункта се е удвоил в дните след 21 септември.

От 21 септември до 5 октомври 59 975 руснаци са пристигнали във Финландия, като много от тях се насочват към други европейски страни, а 36 116 руснаци са се прибрали, според данни на финландските гранични власти от 5 октомври.

Реакцията на европейските страни

От 19 септември насам Естония, Латвия, Литва и Полша започнаха да връщат руснаци с туристически визи, издадени от страна членка на Шенгенското пространство на ЕС. Финландия се присъедини към тях на 30 септември. Девет държави спряха издаването на визи за руснаци

Границата на Норвегия с Русия в Северния ледовит океан е последният отворен пряк път към Европа за руски притежатели на шенгенски визи. Норвежкият правосъден министър съобщи на 30 септември, че ако се наложи правителството може да забрани достъп на новопристигащи граждани от Русия.

От началото на мобилизацията германските посолства в Армения, Казахстан, Грузия, Киргизстан и Беларус отчитат ръст на запитванията от руснаци, които искат да пътуват до Германия и ЕС.

Говорител на вътрешното министерство заяви пред Reuters, че германската конституция дава право на политическо убежище, но допълни "след преценка на всеки конкретен случай и заради ограничените възможности за пътуване от Русия към Германия приемаме, че има само няколко случая".

Франция също ще решава избирателно за това кой да остава в страната, като взема предвид положението на всеки човек и риска за сигурността. "Със сигурност ще приемем журналисти дисиденти, хора, които се борят срещу режима, артисти и студенти още могат да дойдат", посочи френският държавен секретар по европейските въпроси Лоранс Бун.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Обявяването на частична мобилизация от Владимир Путин срина Московската борса

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички