Готвят още по-строги ограничения заради коронавируса


Готвят още по-строги ограничения заради коронавируса
Снимка: БГНЕС

534387

Болните от коронавирус у нас продължават да нарастват, а властите се готвят да наложат още по-строги забрани за излизане от домовете ни. Това стана ясно на редовния следобеден брифинг на ръководителя на кризисния щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Декларациите, които в момента се попълват при извънградски пътувания, скоро може да се изискват и за придвижване из града. Причината е, че много българи не спазвали настоящите ограничения и се разхождали навън, когато времето е слънчево. Въпрос на време е да въведем тази мярка, посочи ген. Мутафчийски.

Какви тежки ограничения наложи съседна Сърбия, четете тук.

Установени са 15 нови случая на коронавирус за последното денонощие – 7 през нощта и 8 в днешния ден. 8 от тях са в София, 3 в Пловдив и по 1 във Варна, Кърджали, Смолян и Сливен.

Заразените у нас вече са 346, 125 от които са в болница, а 13 са в реанимация и са интубирани. София остава най-голямото огнище на Covid-19, като в столицата има 214 болни.

Коронавирусът вече взе 8 жертви у нас. Най-новата е 51-годишна жена от Благоевград с хипертония и астма, която почина тази сутрин. Тя вероятно е дъщеря на починалата снощи 73-годишна жена. И двете бяха в тежко състояние и бяха на изкуствено дишане в реанимацията на благоевградската болница.

Докога ще продължи карантината в България, вижте тук.

Средната възраст на заразените падна до 66 години, а причината за това е, че болестта протича тежко във всички възрастови групи, особено при хората с хронични заболявания. В София почти всеки интубиран загива, призна ген. Мутафчийски.

Един от най-младите заразени в тежко състояние е 37-годишен мъж в София, който е интубиран. Той няма няма придружаващи заболявания. "Не само възрастните боледуват и умират. Младите също могат да умрат, щом свършат апаратите", предупреди ген. Мутафчийски.

17 медици също болни от Covid-19, тъй като са били в контакт със заразени пациенти.

Днес има и трима нови изписани, като излекуваните от коронавирус след престой в болницата са общо 14.

Колко дни е карантината за болните от Covid-19, четете тук.

Изследваните за коронавирус у нас вече са над 7000, като има над 6600 отрицателни проби. Само днес са изследвани 276 проби, като се обработват още.

Реалният брой на коронавирус у нас обаче остава неизвестен. "Допускаме, че заразените са повече и откриваме двама на всеки 11 болни", призна ген. Мутафчийски.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички