Губим ли руските туристи за летния сезон?


Губим ли руските туристи за летния сезон?
Снимка: БГНЕС

11410

Някои от най-големите руски туроператори, които са и сред основните, опериращи на българския пазар, започват да отменят програмите си за почивки в чужбина и за месец юли. Причината е, че "нямат големи надежди за възобновяването на международния туризъм през следващия месец", става ясно от публикация на сайта на организацията на руските туроператори АТОР.

Това ще нанесе тежък удар и на Българското Черноморие, където всеки десети турист през миналия юли е бил руснак. Освен това досега страните от ЕС не са се договорили при какви условия могат да бъдат приемани граждани от трети за съюза страни, пише в. "Капитал".

Пет от най-големите компании в бранша – "Пегас туристик", "Корал травел", "Анекс тур", "Тез тур" и "Интурист" са започнали да анулират програмите за почивки в чужбина и през юли. В някои случаи това е до средата на месеца, а в други – за целия месец.

И петте компании оперират на българския пазар, предлагайки летни почивки в различни курорти по Черноморието, включително най-големите като Слънчев бряг и Златни пясъци, но и по-малки като Обзор, Свети Влас, Созопол и др.

Сега опциите пред резервиралите вече почивки руснаци са различни, включително и провеждане на алтернативно пътуване или изместването му за по-късна дата, дори и през следващата година.

Руснаците продължават да купуват имоти у нас

Информацията не е съвсем изненадваща на фона на факта, че разпространението на коронавируса в Русия започна по-късно, както и призива на руския премиер Михаил Мишустин от края на май руснаците да не пътуват в чужбина през лятото.

Отделно от това ЕС се очаква да реши най-късно до утре от кои трети страни ще се разрешат пътуванията, като според някои предварителни неофициални информации в медиите Русия няма да бъде сред тях.

1/10 от туристите през миналия юли

Очертаващата се невъзможност руски туристи да посетят България поне още месец ще нанесе тежък удар на туризма по Черноморието, който е в хватката на исторически най-трудния си сезон.

Макар и да има известен отлив на почиващи от Русия през последните години, официалните данни показват, че през юли 2019 г. с цел почивка в България са дошли близо 107 000 души. А спрямо общия брой чужденци през месеца – над 1.15 млн., това означава, че всеки десети почиващ в България е бил от Руската федерация.

Руснаците са и сред туристите с най-висок среден престой в страната – за миналата година той е средно 6.5 дни при 4.2 за всички туристи, се вижда от официалната статистика. В много от случаите и в лични имоти: според данни на министерството на туризма от 2018 г. над 400 000 руснаци имат недвижима собственост в България.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички