Гърция компенсира хората и малкия бизнес заради по-скъпия ток


Гърция компенсира хората и малкия бизнес заради по-скъпия ток
Снимка: iStock

7259

Правителството на Гърция обяви конкретни компенсации за облекчаване на домакинствата в отговор на повишените цени на електроенергията, предава БНР.

В последните няколко месеца цената на тока за битови нужди се повиши с около 50% и поставя на изпитание възможностите на гърците да покрият разходите. В отговор правителството реши да въведе мерки за облекчаване на домакинствата. Гърция вдига минималната заплата въпреки кризата

Министърът на енергетиката Костас Скрекас съобщи, че се въвеждат специални пакети за по-ниски цени. Правителството поема увеличението на цената на тока, независимо от доставчика.

"Ще субсидираме с 9 евро всички сметки за електроенергия за консумация до 300 kWh на месец, независимо от доставчика", съобщи Скрекас, цитиран от гръцките медии. По думите му на практика 72% от всички домакинства в страната ще бъдат подпомогнати, но също така и малките и средни предприятия, както и земеделските производители, които са свързани към ниско напрежение.

Предвиждат се и допълнителни отстъпки за потребление между 300 kWh до 600 kWh на месец. "С комбинацията от двете мерки ще ограничим покачването на сметките за ток на едно средно домакинство с до 1-2 евро на месец", подчертава министърът. Пакетът от мерки ще се прилага със задна дата от септември до края на декември, като при необходимост може да бъде продължен и през новата година.

Мерките влизат в сила от днес и при следващата сметка за потребление на енергия върху действащата в момента цена ще се изчисли компенсаторно намаление. Това се отнася за всички потребители на еднофазен ток (за битово потребление, б.р.), без значение колко сметки получават на едно лице – жилище, вила и друга собственост.

Намалението също не е свързано с количеството на потребление на ток. Мярката е в сила до края на годината, като се очаква цените да се регулират в този период.

Гръцкото правителство ще задейства и програма за енергийна ефективност на стойност 3 млрд. евро през следващите 5 години. "Нашата цел е да модернизираме 600 000 сгради до 2030 г.", посочи министърът на енергетиката. Още следващия месец програмата ще стартира с 1 милиард евро за саниране на 50 000 жилища.

За бизнеса чрез Фонда за възстановяване ще последват две програми за 450 млн. евро, които заедно със заемен капитал ще мобилизират до 1 милиард евро за саниране на сгради на средни и големи предприятия и инсталирането на енергийно ефективно оборудване в тях.

Отделно чрез Фонда за възстановяване е осигурен бюджет от 200 млн. евро за програмата за икономии на енергия в обществени сгради и проекти за улично осветление, а в комбинация с програмата Electra за сградния фонд на публичната администрация, ще достигне 700 млн. евро.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Гърция дава милиони в помощ на пострадалите от пожарите

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички