Гърция наложи задължителна ваксинация, зверски санкции за отказалите


Гърция наложи задължителна ваксинация, зверски санкции за отказалите
Снимка: iStock

19030

Ваксинацията срещу Covid-19 в Гърция вече е задължителна. Парламентът прие специален закон, с който задължи работещите в здравната и социалната система да се имунизират и предвиди тежки санкции за нарушителите. Ще има ли нова пълна блокада в Гърция?

Служителите в държавния и частния сектор са длъжни да представят на работодателя си сертификат за ваксинация и/или удостоверение, че са преболедували коронавирус. Неваксинираните ще бъдат пускани в неплатен отпуск до завършване на ваксинацията им. Изключение от задължението за ваксинация са преболедувалите COVID-19 през последните 6 месеца, както и хора, които по доказани здравословни причини не могат да бъдат ваксинирани.

Заетите в службите за социални грижи трябва да си поставят първата доза от ваксините най-късно до 16 август, след което да завършат ваксинирането. За персонала в системата на здравеопазването този срок е 1 септември. Гърция: Ударно тестване и ваксиниране по островите

Работодателят е длъжен да не позволява на отказалите ваксинация да работят и може да не им плаща заплати за срока на действие на закона. На тяхно място могат да наемат заместващ персонал на срочни договори. На работодателите, които нарушават законовите изисквания, ще бъдат налагани глоби от 10 000 до 50 000 евро. При повторно нарушение санкцията е от 20 000 до 200 000 евро, съобщава вестник Kathimerini.

Ваксините скоро ще са задължителни за всички

Предвижда се и възможността за разширяване на кръга от работещи, за които се изисква задължителна ваксинация срещу коронавирус, спрямо ситуацията. Това ще се решава от здравния министър.

Очаква се скоро ваксинирането да бъде задължително и за учители и голяма част от държавните служители. Няма да се допускат студенти на лекции без отрицателен тест или сертификат, заяви преди дни министърът на образованието Карамеос. В частния сектор работодатели заплашват с уволнение неваксинираните, съобщават от синдикатите. Гърция дава на младите по 150 евро, за да се ваксинират

Властите дават бонуси на лекари и фармацевти, които ваксинират срещу Covid-19 в опит да ускорят ваксинационната програма. Здравните специалисти ще получават по 10 евро за всяка записана ваксинация. Ще вземат допълнителни 20 евро, ако имунизацията е извършена в техните кабинети, или по 50 евро при ваксинация у дома на възрастни или хора с увреждания. 

В Гърция вече действат сериозни ограничения за неваксинираните. Кафенетата и ресторантите допускат клиенти само срещу актуален и отрицателен тест за COVID-19 или ваксинационен сертификат. Същото важи за фитнеси и спортни събития. На кафе или ресторант в Гърция: Само с ваксина или отрицателен тест

За пътуване с ферибот или междуградски автобус също се изисква сертификат за ваксинация, отрицателен PCR тест или бърз антигенен тест. Над 4500 местни и чужди туристи не са допуснати да се качат на фериботи до гръцките острови през последната седмица, защото са били без въпросните документи. Проверките са строги и се извършват от служители на бреговата охрана.

Новите правила предизвикват бурно недоволство сред гърците. Имаше ожесточени протести в Атина и Солун, като демонстрантите се биха полицията и част от тях бяха арестувани.

През последните дни случаите на силно заразния Делта вариант на Covid-19 в Гърция са хиляди, а цялата страна е в оранжевата или червената зона. 

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички