Гърция спечели 2 млрд. евро от програмата "Златна виза"

Гърция спечели 2 млрд. евро от програмата Златна виза
Източник: iStock

Програмата "Златна виза" в Гърция от стартирането си през 2014 г. досега привлече около 2 млрд. евро инвестиции в пазара на недвижими имоти в страната, съобщава вестник Kathimerini.

Схемата позволява получаването на разрешителни за пребиваване за срок от 5 г. на инвеститори извън Европейския съюз, които влагат най-малко 250 000 еввро в местни недвижими имоти.

Според последните данни на Министерството на защита на гражданите, от съществуването на програмата до края на 2019 г. са издадени общо 6304 разрешения за пребиваване.

Въпреки че прагът е четвърт милион евро, адвокати и агенти по недвижими имоти потвърждават, че по-голямата част от купувачите харчат средно по 300 000-350 000 евро.

През 2019 г. има ръст от 22%, като основен дял се пада на Китай. Според прогнози на експерти, тази година се очаква ново увеличение, тъй като 75-80% от сделките, свързани със "Златна виза", се извършват от китайски инвеститори.

Специалистите по недвижими имоти твърдят, че броят на разрешителните би бил още по-голям, ако не е имало забавяне при обработката на заявленията в редица агенции в Атика.

Предвид очакванията за икономически растеж на страната, 2020 г. ще бъде поредната, при която програмата ще се разшири заради увеличения брой на инвеститорите.

Новото поколение инвеститори, свързани с програма "Златна виза", се ориентират към инвестиции с потенциал на растеж. Наблюдава се ръст на инвестициите в скъпи райони на Гърция като южните предградия на Атика и Цикладските острови.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.