Хиперинфлация: Пускат банкнота от 1 милион във Венецуела


Хиперинфлация: Пускат банкнота от 1 милион във Венецуела
Снимка: iStock

11661

Закъсалата икономически Венецуела пуска в обращение нова банкнота от 1 милион боливара. Но въпреки големия си номинал новата банкнота ще струва едва 52 американски цента по настоящия официален обменен курс.

Банкнотата ще бъда пусната в обращение заедно с още 2 нови купюри – от 200 000 и от 500 000 боливара, които ще постепенно ще бъдат пуснати за разплащания от новата седмица, за да се "отговори на нуждите на националната икономика", съобщи Централната банка на Венецуела.

Въпреки многото цифри трите нови банкноти, взети заедно, не правят дори един долар. Щатската валута в момента се разменя за 1,88 милиона боливара.Те ще се използват заедно с банкнотите от 10 000, 20 000 и 50 000 боливара, които в момента са в обращение, предаде AFP.

Южноамериканската страна от години е в дълбока икономическа криза и е измъчвана от тежка хиперинфлация. Инфлацията в момента е 2665%, а в резултат националната валута на южноамериканската страна се обезцени с близо 3000% през миналата година.

Икономиката на някога процъфтяващата държава от ОПЕК е в упадък през последните 7 години, подтикната от колапс на цените на петрола, който доведе до спад на вноса и разширяващ се фискален дефицит, което накара централната банка да отпечата още боливари.

"Проблемът при един цикъл на хиперинфлация е, че скоростта, с която централната банка актуализира паричната си система, никога не е достатъчно висока", коментира икономистът Аструбал Оливерос. За последно във Венецуела бяха пуснати в обращение нови банкноти през юни 2019 г. В опит да стабилизират разплащанията властите пуснаха криптовалута, наречена петро, чиято стойност се равнява на 1 барел венецуелски петрол. Венецуела ще продава злато и нефт в криптовалутата си

В страната на практика боливарът е изместен от долара, който масово е използван от населението. В магазините цените и плащанията са в долари, а банкнотите боливар се използват предимно за купуване на билети за обществения транспорт. Като цяло използването на венецуелски хартиени пари е почти напълно изчезнало – всичко се плаща с дебитни и кредитни карти.

Президентът Николас Мадуро нарече неформалния процес на доларизация "евакуационен клапан", докато обвинява американските санкции за неволите на икономиката.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички