Хотелиери и ресторантьори искат нова кредитна ваканция


Хотелиери и ресторантьори искат нова кредитна ваканция
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

5862

Да се предприемат мерки за осигуряване на ликвидни средства за туристическия бизнес и допълнително отсрочване на плащанията върху стари кредити, предлагат от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) по време на поредицата от срещи с представители на политическите сили, кандидати за 45-то Народно събрание, съобщиха от организацията.

Според БХРА сега банките в България считат туристическия сектор за рисков и въпреки препоръките на Европейската централна банка, не отпускат нови заеми за туристическия сектор, а старите кредити са разсрочени за срок от максимум една година, която изтича през пролетта за повечето хотелиери, предаде БНР. 

Според анализите на световни експерти обаче кризата в туризма ще продължи минимум четири - пет години, като възстановяването на сектора ще започне чак през 2023 г. Затова от БХРА предлагат банките да предоговорят кредитите, като се осигурят 5-годишни гратисни периоди и напомнят, че голяма част от хотелската база е построена и реконструирана с кредити. 

През март 2020 г. кредитите в България бяха разсрочени за период от 6 месеца до 1 година, като при втората вълна от края на есента се прие мораториумът върху заемите да е до 31 март 2021 г.

Според БХРА мораториумът върху заемите не е достатъчна мярка. През изминалата година не е имало никакъв туристически бизнес и на практика хотелиерите нямат приходи, от които да погасяват задълженията, които трябва да се обслужват след май 2021 г. 

Кредитите трябва да се обслужват според възможностите на всяка една от фирмите-кредитополучатели, категорични са от БХРА. 

От асоциацията настояват да се предоставят кредити за оборотни средства в размер до 500 000 евро, както и за потребителски кредити за заетите в туризма. 

Държавата трябва да гарантира пред банките рисковете в туристическия сектор, убедени са от БХРА и предупреждават, че ако това не се случи, за началото на летния туристически сезон, голяма част от хотелиерите може и да не оцелеят. 

По информация на асоциацията в момента хотелският бизнес по морето е много заседнал и стартът на летния сезон ще е много труден. Между 2 и 12 стаи в градските хотели са били заети по време на пандемията.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички