Храни за котки: гранули или мокри храни?


Храни за котки: гранули или мокри храни?
Снимка: royalcanin.com

2842

Съществува многообразие от видове храни за котки на Royal Canin и съвсем спокойно можем да се затрудним да изберем най-подходящото за нашия домашен любимец. Решихме да разгледаме подробно гранулите и мократа храна и да ви разкажем кое с какво допринася за здравето на вашата котка. Нека да започваме.

Храна за котки под формата на гранули

По същество гранулите са суха, преработена котешка храна, която обикновено се прави от изсушено смляно месо, което може да има различен произход. Понякога се добавят и зърнени храни и различни витамини и минерали, жизнено важни за здравето на вашата котка спрямо нейната порода или индивидуалните ѝ нужди. Сухата котешка храна е разработена по такъв начин, че да осигури оптималните количества от хранителни вещества, подходящи за вашата котка. Заради това в състава, описан на етикета, ще откриете и редица витамини и минерали, добавени към основните съставки. Те се налага да бъдат допълнително добавени, защото при термичния процес на производство, някои от тях се разрушават. Те се включват в храната на последния етап от производството ѝ, в който няма нагряване. Някои от тези добавки изпълняват ролята на естествени антиоксиданти и консерванти.

Висококачествената храна за котки под формата на гранули съдържа всичко необходимо, за да може вашата котка да се развива добре. Освен това, храната на гранули е и лесна за съхранение и изисква стайна температура, за да е годна за консумация.

Royal Canin разработиха адаптирано хранене за котки, което е съобразено с породата на котката ви. Ако например отглеждате красива представителка на породата британска късокосместа котка, то може да пробвате специално формулираната храна за нея. Тя включва ниво на протеин, подпомагащо мускулната ѝ маса, L-карнитин, омега-3 мастни киселини и др.

Ако пък имате сиамка котка, то нейната порода изисква различни характеристики на гранулите. Дори формата на гранулата е по-дълга, за да може да бъде по-лесно усвоена от сиамката, която е с по-тясна и дълга челюст. Храната за котки порода сиамка съдържа омега-6 мастни киселини, L – карнитин, висок процент протеини, специфични аминокиселини и витамини. Освен това е и формулирана с балансирано съдържание на минерали, които да подпомогнат уринарната система на котките, които са на по-голяма възраст.

Мокра храна за котки

Тази храна е особено подходяща за котките с капризен апетит или уринарни особености, тъй като има високо съдържание на вода. Котките са известни с това, че не пият достатъчно вода, което лесно може да доведе до дехидратация. Мократа храна за котки ще помогне за внасяне на допълнително количество вода в организма, което помага за увеличаване на обема на урината и по-честото пишкане. Това има благоприятен ефект, за да се намали вероятността някои минерали да се свържат и да образуват песъчинки.

Основните източници на метаболитна активност са органите и мускулите, които служат за поддържане на множество основни дейности като имунитет, движение, храносмилане и др. Една голяма част от имунните клетки са разположени около червата на вашето коте. Когато вашата котка има добър метаболизъм, това ще ѝ помогне да усвоява по-добре храната, което води до по-здрав стомах.

Някои допълнителни съвети какви храни за котки да предпочетете

  • Независимо дали избирате мокра или суха храна, то съвет от нас е никога да не давате на котето ви храна от вашата вечеря или обяд. Много човешки ястия са неподходящи за котките и могат да раздразнят стомаха им.
  • Трябва постоянно да следите какво приема вашето коте и да наблюдавате, дали има промяна в качеството на изпражненията ѝ. Това ще ви помогне да установите, ако възникне проблем.
  • Винаги търсете висококачествена храна, която съдържа всичко необходимо. Четете етикетите и вижте как са подредени съставките. Описанието на съставките е изписано от по-голямото съдържание по отношение на вложения грамаж към постепенно намаляващото количество в храната.

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички