Хранителните магазини у нас вземат допълнително пари за пластмасовите кутии от топла витрина


Хранителните магазини у нас вземат допълнително пари за пластмасовите кутии от топла витрина
Снимка: iStock

11115

Някои от големите вериги за хранителни стоки с топли витрини от началото на годината продават ястия и храна задължително само в кутийки от по 20 ст. Това сочи проучване на онлайн платформата "Ние, потребителите". Повод за това е сигнал на гражданин, който си е купил маслини и въпреки че е накарал продавача да ги сложи в плик, на касата пак му е таксувана и пластмасова кутия от 20 ст. Това показва и изпратената от него касова бележка, на която отказаният амбалаж е отбелязан като самостоятелен артикул с цена от 20 ст.

"Оказва се, че ако си купите маслини, мусака, пълнени чушки или подобна храна, освен цената за съответното количество ѝ, на касата ще се отбележи и опаковката, която се таксува отделно", посочват от "Ние, потребителите".

Клиентите са уведомени за "иновативния" подход със специално изготвени за целта табели в търговските зали и мини постери на стойки над самите витрини. Текстовете на информационните материали се позовават на Наредбата за намаляване на въздействието на пластмасови продукти върху околната среда.

"Има нова наредба. Трябва да спазваме правилата, които са ни дадени, ние сме служители – забранено ни е да поставяме тези продукти в други опаковки, вкл. и в донесени от клиентите. Ако ви ги сложа в торбичка, на касата пак ще се таксува опаковка.", посочват консултантите, ако ги попитате какво налага задължителната продажба на кутийките и не може ли храната да се постави в донесени от клиента съдове за многократна употреба.

Това означава, че определени за някои артикули, за които баркодът се издава след измерването на везната, при отпечатването на етикета, автоматично добавя и такса за опаковка. Изключение могат да правят продукти като пилешки бутчета, кюфтета и пр., които се поставят в специални пликове.

Добрият пример

Прегледът на "Ние, потребителите" сочи, че сред веригите за хранителни стоки с топли витрини има и такива, които позволяват на клиентите си да донесат свои съдове, в които да се поставят избраните от тях продукти. Това показват проведени експерименти на терен в два търговски обекта на всяка от големите вериги и едва след запитване за такъв вариант.

Контролни покупки за целите на изследването от магазини с опция "кутия на клиента" сочат, че се измерва и отбелязва на етикета нетното количество на продукта, като се изважда теглото на опаковката (тара) и тя не се таксува на цената на съдържанието в нея.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

"Фантастико" влага 3 милиона лева в системи за зелена енергия

BILLA отваря 12 магазина, стъпва в нови градове

Всеки десети магазин в София е празен

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички