Huawei е новият лидер по продадени смартфони


Huawei е новият лидер по продадени смартфони
Снимка: Getty Images

5124

Huawei се превърна в най-продаваната марка смартфони в света, след като изпревари Samsung в глобалните продажби на мобилни устройства през второто тримесечие на 2020 г. Tова е първият път от 9 години, когато компания, различна от Samsung или Apple излиза начело в пазара, посочва доклад на агенцията за пазарни проучвания Canalys. Според нейни оценки, за периода април-юни Huawei е доставила 55,8 млн. устройства, следвана от Samsung с 53,7 млн.

Въпреки 27-процентния спад в задграничните доставки, Huawei доминира на вътрешния пазар през второто тримесечие, като над 70% от смартфоните му вече се продават в континентален Китай. Продажбите на Samsung са спаднали с цели 30% за същия период, белязан от тежка криза, породена от пандемията от COVID-19.

Според експерти възходът на Huawei не се дължи толкова на вируса, а най-вече на възстановяването на китайската икономика. "Нuаwеі ycпя дa ce възпoлзвa мaĸcимaлнo oт иĸoнoмичecĸoтo възcтaнoвявaнe в Kитaй и дa дaдe тлacъĸ нa бизнeca cи", отбелязва старши анализаторът на Canalys Бен Стантън.

Китайската компания е успяла да рестартира бизнеса си със смартфони на домашния си пазар, а Samsung има много слабо присъствие в страната, с пазарен дял по-малък от 1%. В същото време основните пазари на корейския технологичен гигант, като Бразилия, Индия, САЩ и Европа, са като опустошени.

10 неща, които ще се случат в технологиите до 2025 г.

Според доклада обаче, за Huawei ще бъде трудно да запази водещата си позиция в дългосрочен план, тъй като основните ѝ партньори в ключови региони като Европа поръчват по-малко модели и въвеждат нови марки за намаляване на рисковете.

Но нe caмo Нuаwеі ce възпoлзвa oт пoдeма на китайската икономика. Аррlе e билa нaй-бъpзo pacтящият пo пpoдaжби пpoизвoдитeл нa cмapтфoни в Kитaй в периода от април до юни.

Това се дължи главно на нoвия пo-eвтин мoдeл іРhоnе ЅЕ, от който ca били пpoдaдeни 7,4 млн. бpoя, постигайки над 30% гoдишен pъcт. Интepec имa и ĸъм нoвитe мoдeли на іРhоnе 11. Ръcтът на продажбите на Apple за тримесечието e oгромен – цели 225%.

Още от Джаджи


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички