Huawei пуска скоро операционната си система


Huawei пуска скоро операционната си система
Снимка: iStock

3885

В средата на 2019 г. Huawei стартира разработването на собствена операционна система - HarmonyOS - в отговор на предприетите от САЩ действия, които "отрязаха" китайския технологичен гигант от софтуера Android на Google. 

Това беше най-амбициозното начинание на китайската технологична компания за мобилен софтуер, надявайки се по този начин да помогне на бизнеса си да оцелее. 

В понеделник Huawei обяви, че от април операционната система HarmonyOS ще започне да се предлага на нейните смартфони, предаде БНР. Потребителите на телефони на Huawei ще могат да го изтеглят като актуализация. 

Говорител на компанията потвърди пред бизнес телевизия CNBC, че потребители извън Китай също ще могат да изтеглят новата операционна система. Новият сгъваем смартфон Mate X2 на компанията, пуснат на пазара в понеделник, ще бъде един от първите, които ще получат HarmonyOS, като това ще се случи и при други модели на Huawei.

През 2019 г. Huawei беше включен в "черния списък" на САЩ, който ограничава американските фирми да изнасят технологии за китайската компания. В резултат на това технологичният гигант Google прекъсна връзките с Huawei. Това означаваше, че Huawei не може да използва лицензирана операционна система Google Android на своите смартфони.

Това не е от съществено значение за работата на мобилните устройства в Китай, където приложенията на Google като Gmail са блокирани. Но за задграничните пазари, където Android е най-популярната операционна система, това беше голям удар за Huawei и неговите смартфони.

Този ход на администрацията на Тръмп, комбиниран със санкции, целящи да прекъснат доставките за Huawei на микропроцесори, засегна сериозно продажбите на смартфони на китайската телекомуникационна фирма. 

През миналата седмица агенция Nikkei съобщи, че Huawei Technologies е уведомил доставчиците си, че поръчките за компоненти за смартфони ще спаднат с повече от 60% тази година, тъй като наложени от САЩ санкции продължават да се отразяват негативно на китайския технологичен гигант. 

Huawei ще трябва да намери друг източник на доставки на чипове за своите смартфони. Но операционната система HarmonyOS е другата "ключово важна" част за осигуряване оцеляването на бизнеса със смартфони на Huawei.

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички