И Румъния е напът да се откаже от Huawei за 5G


И Румъния е напът да се откаже от Huawei за 5G
Снимка: Huawei

11766

Правителството на Румъния одобри закон, който има за цел да изключи китайската компания Huawei от бъдещата 5G мобилна мрежа на страната.

Според предложените законови разпоредби телекомуникационни компании няма да бъдат допускани да изграждат критичната инфраструктура на страната, ако представляват "рискове, заплахи или уязвимост за националната сигурност".

За да доставят технологии и оборудване за 5G мрежата на Румъния, компаниите ще трябва да получат одобрението на Висшия съвет по отбрана, председателстван от президента Клаус Йоханис.

Така Румъния се превръща в третата европейска държава, която подготвя подобна мярка, следвайки стъпките на Великобритания и Швеция. Гренландия отхвърли Huawei за 5G мрежата си

Изготвянето на закона започна след съвместно изявление на Румъния и САЩ през август 2019 г., в което се изказват подозрения, че Huawei може да шпионира Китай. Властите в Пекин и Huawei категорично отрекоха обвиненията. За да влезе в сила, законът трябва да бъде одобрен от румънския парламент.

Директорът на Huawei за Румъния Джордж Жанг призова Букурещ да се откаже от този закон, тъй като той може да накара компанията да напусне страната, което би означавало загуби от 9,2 млрд. евро и хиляди работни места. Колко печели Европа от Huawei?

Властите в Букурещ планират да започнат изграждането на мобилните мрежи от пето поколение през третото тримесечие на 2021 г., което може да му струва до 600 млн. евро.

Действията на румънските власти отговарят и на европейската практика в тази насока. Европейският съюз поставя на първо място сигурността, щом стане дума за 5G и не е склонен да се довери на доставчици, които поставят под риск дигиталната му инфраструктура.

Европейските институции и държавите-членки трябва да разработят надеждни мерки, гарантиращи киберсигурността на 5G, и укрепващи технологичната автономия на блока.

Брюксел смята, че европейските компании Nokia и Ericsson могат да предоставят всичко необходимо за развитието на 5G мрежите в ЕС, ако Huawei бъде отстранена от съображения за сигурност.

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички