iPhone 11 вече е по магазините, но китайците нямат особен интерес


iPhone 11 вече е по магазините, но китайците нямат особен интерес
Снимка: Getty images/Guliver

4674

Пускането в продажба на най-новия смартфон на Apple – iPhone 11 в Китай предизвика много по-слаб от очаквания интерес.

Събралите се малки опашки от купувачи, предимно заклети фенове на марката, рязко контрастират с обичайните огромни тълпи, които буквално лагеруваха пред магазините при пускане на нов модел в предишни години, пише Reuters.

Резултатите от продажбите на най-новата серия са следени внимателно на най-големия пазар на смартфони в света, където през последните години Apple губи водещата си позиция за сметка на конкурентите с по-евтини и многофункционални телефони.

Настоящите опашки в магазините в Шанхай и Пекин, които се състоят от няколко десетки клиенти, силно се различават спрямо предишните години, когато стотици хора чакаха с часове пред магазините на Apple, за да бъдат първите, които ще се насладят на новите устройства.

Голяма част от покупките в Китай се прехвърлиха онлайн, където предварителните продажби на iPhone 11, на цени между 699 и 1099 долара, започнаха миналата седмица.

Според експерти продажбите се движат по-добре спрямо тези през миналата година. Предварителните продажби iPhone 11 в един от най-големите китайския сайтове за електронна търговия – JD.com се увеличават с 480% спрямо продажбите на iPhone XR преди 12 месеца.

Някои клиенти са силно привлечени от по-скъпия iPhone 11 Pro, който има три задни камери. "Що се отнася до правенето на снимки, той е по-добър при нощните снимки, а изображението е по-ясно", казва китайски програмист на име Лиу, който си купува всеки от последните няколко модела на марката.

Други клиенти изразяват притеснения, че новата серия не поддържа мобилни мрежи от пето поколение (5G), оставяйки ги зад 5G моделите на китайския гигант Huawei Technologies и по-малкия конкурент Vivo.

Те се надяват, че Apple ще предостави тази важна функционалност при следващата си серия догодина. "Мисля, че до края на следващата година, особено в големи градове като Пекин, 5G ще бъде нещо обичайно. Ако те не работят това, ще изостанат", смята държавният служител Лю Лю.

Пускането по магазините на iPhone 11 в Китай се случи само ден, след като Huawei представи нови смартфони, които твърди, че са по-компактни, с по-чувствителни камери, и с по-широки и по-ярки екрани от тези на най-новия iPhone, въпреки че са лишени най-популярните приложения на Google (заради битката между Вашингтон и китайския гигант, б.р.).

Huawei усети огромна подкрепа от китайските потребители, след като технологичният гиагнт беше въвлечен в търговската война между САЩ и Китай, и до голяма степен изяде пазарния дял на Apple в страната.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички