IBM представи инициативата Call for Code за справяне с бедствията чрез облачни технологии, изкуствен интелект и блокчейн


IBM представи инициативата Call for Code за справяне с бедствията чрез облачни технологии, изкуствен интелект и блокчейн
Снимка: Getty Images/Guliver

3823

Инвестиция на IBM в размер на 30 милиона долара за 5 години обединява разработчици в решаване на належащи социални проблеми. Участие в инициативата ще вземат също Върховният комисариат по правата на човека на ООН, Червеният кръст в партньорство с Linux Foundation и фондацията на Дейвид Кларк – David Clark Cause.

По време на конференцията VivaTech в Париж, IBM и партньори представиха глобалната инициатива Call for Code, най-мащабният и амбициозен проект, обединяващ стартъпи, академична общност и бизнес в решаване на сериозни социални проблеми: превенция, отговор и възстановяване от природни бедствия.

В рамките на конференцията в Париж, Джини Ромети, президент и изпълнителен директор на IBM, се обърна с призив към технологичната индустрия за създаване на едно по-добро бъдеще. IBM ще предложи свои технологии и инвестиция от 30 милиона долара за 5 години в подкрепа на инициативата Call for Code. Целта на програмата е да обедини световни лидери в областта на разработките и да се основе на технологии като изкуствен интелект (AI), блокчейн и облачни системи, както и Интернет на нещата (IoT), за да се справи със социалните предизвикателства утре.

„В IBM насочваме силата на технологии като AI, блокчейн, IoT и облака, за да се справим с някой от най-сериозните предизвикателства в бизнеса“, сподели Боб Лорд, главен директор дигитални системи в IBM. „Сега, с Call for Code, призоваваме всички разработчици да се включат в инициативата и да използват тези нови технологии в помощ на хората в нужда и на цялото общество.“

Чрез Call for Code, IBM и фондация David Clark ще обединят сили с Върховния комисариат по правата на човека на ООН и хуманния им подход с фокус върху въвличане на засегнатите групи в подготовката за реагиране и възстановяване след бедствия.

„Технологията може да бъде мощна сила за постигане на напредък в областта на правата на човека и изграждане на равноправни общности. Call for Code е отлична възможност за изследване въздействието и ролята, които технологиите могат да окажат за защита на човешките права при хуманитарни кризи“, каза Лоран Сувер, ръководител външни комуникации към Върховния комисариат за защита на човешките права към ООН.

Call for Code също интегрира подхода на Американския Червен кръст по нов начин, за да подкрепи жертвите при бедствия – особено ценно предвид факта, че 2017 г. беше една от най-лошите години по брой на катастрофални бедствия, сред които пожари, наводнения, земетресения и бури.

"Възможността за реакция при национални и международни природни бедствия с големи мащаби представлява екипно усилие и ние се вълнуваме, че имаме шанс да използваме уменията и анализите от технологичната индустрия за справяне с тези глобални предизвикателства", сподели Брад Кейзерман, вицепрезидент на Американския Червен кръст. "Партньорства и технология като тези позволяват по-интелигентна и бърза възможност за реакция, които са от решаващо значение за по-ефективното подпомагане на нуждаещите се".

Call for Code кани софтуерните разработчици да създадат нови приложения, за да помогнат на общностите и хората да се подготвят по-добре за природните бедствия. Например, те могат да създадат приложение, което използва информация за времето и информация за веригата за доставки, за да алармират аптеките да увеличат доставките на лекарства, бутилирана вода и други продукти, въз основа на прогнозирано метеорологично бедствие. Или пък приложение, което прогнозира кога и къде се очаква да бъде най-тежкото бедствие, така че достатъчен брой хора от аварийните екипи да бъдат изпратени предварително, за да подпомогнат нуждаещите се.

Инвестицията на IBM в размер на 30 млн. долара за период от пет години ще финансира достъпа на разработчици до инструменти, технологии, безплатен код и обучение с експерти. Екипът победител ще получи финансова награда, но може би по-значимото възнаграждение ще бъде достъпът до дългосрочна подкрепа, която ще помогне самата идея да се превърне от прототип в реално приложение. Това включва постоянна подкрепа за разработчиците чрез партньорството на IBM с Linux Foundation.

"Печелившите участници се нуждаят от силна екосистема, която да гарантира, че те ще процъфтяват и ще продължат да се развиват по целия свят дълго след приключване на състезанието. Ето тук Linux Foundation с гордост взима участие, за да помогне за създаването на проекти с отворен код, предоставяйки инструментите, от които участниците се нуждаят, за да ускорят работата.", казва Джим Землин, изпълнителен директор на The Linux Foundation.

В допълнение към тази подкрепа, победителите може да се присъединят към един от екипите на инициативата Corporate Service Corps (CSC) на IBM, за да приложи идеята си сред общност, намираща се в нужда. IBM CSC екипите са мултидисциплинарни експерти от IBM, които прекарват от четири до шест седмици в недостатъчно развити общности по целия свят, за да приложат технологии, които да помогнат за разрешаване на местните проблеми и да открият нови възможности.

Повече за глобалната инициатива Call for code

IBM е компанията основател на глобалната инициатива Call for Code, създадена от Дейвид Кларк, известен лидер в проектите, свързани с кауза. Дейността на Дейвид Кларк включва работа с известни лица и хуманитарни организации, сред които - Нелсън Мандела, Мохамед Али, Принс, ООН, Амнести Интернешънъл и Центъра Ане Франк.

"Глобалната инициатива Call for Code е създадена, за да реализира пълният потенциал на софтуерните разработчици, тъй като те играят решаваща роля в стимулирането на иновациите, които могат да спасят живот. Когато тези „агенти на промяната“ са вдъхновени да използват уникалните си умения, за да помогнат на хората в нужда, те просто го правят.", каза Дейвид Кларк, основател на фондацията David Clark Cause. "Няма по-значим партньор за тази важна глобална инициатива от IBM, и аз се чувствам едновременно привилегирован и поласкан, че отговориха на поканата".

Номинираната за награда „Грами“ певица и защитник на човешките права, Андра Дей, чийто световен хит - "Rise Up" от 2015 г. бързо се превърна в „гласът на онеправданите“, предвожда коалиция от известни личности в подкрепа на глобалната инициатива Call for Code.

"Възхищавам се на мисията на Call for Code и как тя цели създаването на технологични решения, които да помагат на нуждаещите се хора.", заяви Дей.

За да повиши осведомеността и интереса към инициативата, IBM организира интерактивни образователни събития, хакатони и подкрепа на общности на разработчици по целия свят в над 50 града, включително Амстердам, Бенгалуру, Берлин, Делхи, Дубай, Лондон, Ню Йорк, Сан Франциско , Сао Пауло и Тел Авив.

Как да се присъедините към Call for Code

• Софтуерните разработчици могат да се регистрират днес на Callforcode.org.

• Проектите могат да бъдат подадени от физически лица - или от екипи до пет човека между 18 юни, 2018 г. и 31 август, 2018 г.

• През септември ще бъдат избрани тридесет полуфиналисти. Изтъкнато жури, включително някои от най-известните технологични експерти в света, ще избере печелившото решение сред тримата финалисти.

• Победителят ще бъде обявен през октомври 2018 г. по време на концерт, излъчван на живо и по време на събитие за връчване на наградата, организирано от фондацията David Clark Cause.

Допълнителни подробности, пълен график на лични и виртуални събития и обучения за Call for Code са достъпни на: http://www.developer.ibm.com/callforcode.

  • Етикети:
  • IBM

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички