Идва тежка криза, която ще влоши стандарта на живот


Идва тежка криза, която ще влоши стандарта на живот
Снимка: iStock

51837

Пандемията от коронавирус ще доведе до влошаване в стандарта на живот. Това прогнозира управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Щом дойде кризата, всички ще гледат към Кристалина

Световната икономика отбелязва безпрецедентен спад от 4.4%. Частично възстановяване се очаква догодина, но не достатъчно, за да ни върне на предкризисните нива. Очаква ни влошаване на стандарта на живот в почти всички държави, категорична е Георгиева, цитирана от БНТ.

"Препоръката ни е да се поддържат фирмите и домакинствата, за да избегнем катастрофално свиване на икономиката. Ние също трябва да пазим квитанциите, да сме много отговорни за това как се използват парите на данъкоплатците.

Днес е по-опасно да направим по-малко, отколкото да направим малко повече от необходимото. Правителствата трябва да започнат да оглеждат кого подкрепят, дали не са фирми със структурни проблеми и да ги държим на изкуствено дишане завинаги", обясни Георгиева.

По думите ѝ България към момента се справя с кризата по-добре от много други държави – както по отношение на заразените, така и по отношение на икономическите мерки. Кризата с коронавируса далеч не е приключила

България се справя добре с предизвикателствата на пандемията, но има още какво да направи, посочи ръководителят на МВФ. Тя обърна внимание, че основната подкрепа за възстановяването от кризата трябва да дойде през фискалните мерки – т.е. чрез подпомагането на домакинствата и фирмите, а не толкова през банковата система.

Неравенството в световен мащаб и между страните, и вътре в самите държави, се задълбочава заради пандемията, заяви Кристалина Георгиева.

На въпрос на БНР дали това неравенство изисква преосмисляне на данъчната политика, чрез която се осигурява финансов ресурс за стимулиране на икономиката и за преодоляване на неравенството, Георгиева заяви: "На много места по света днес се водят дискусии за пропорционално данъчно облагане и това е дискусия, която, аз съм убедена, ще има място и в България".

"Има части на икономиката, които всъщност печелят от нея – дигиталната икономика със сигурност, високотехнлогочните отрасли, индустрията на здравеопазването", аргументира се тя.

Шефът на МВФ определи като трудно изкачване очакваното възстановяване от рецесията в световен мащаб. "В България имаме много планини и ние знаем какво значи трудно изкачване. Това ни предстои".

Тя е убедена, че не трябва да се стига до пълно затваряне на икономиката, а да се залага на баланс между поддържането на здравната система и икономическия живот.

"Моята предшественичка Кристин Лагард казваше: "Като грее слънце, ремонтирайте покрива. Моят опит е малко по-различен. Моят опит е: като вали из ведро и е пробит покривът, нямаме друг избор, освен да го ремонтираме. Време за реформи", призова Георгиева.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички