Икономическият растеж на Турция падна до 1,6%


Икономическият растеж на Турция падна до 1,6%
Снимка: Pixabay

2656

Растежът на турската икономика се забави рязко през третото тримесечие, тъй като валутната криза и драматичното повишаване на инфлацията доведоха до най-слабото икономическо представяне от две години насам. Това показват данни на официалната статистика на Турция, цитирани от БНР.

Брутният вътрешен продукт на Турция се сви през третото тримесечие с 1,1% спрямо второто тримесечие, като в същото време растежът на годишна база се забави изненадващо рязко до 1,6% от 5,3% през периода април – юни, докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за икономическа експанзия от 2 на сто.

Това е най-слабото представяне на турската икономика от третото тримесечие на 2016 година, когато тя пострада за кратко от неуспешния опит за преврат спрямо президента Реджеп Ердоган.

Трябва да се има предвид, че Турция беше един от най-силното представящите се развиващи се пазари през 2017 година, когато БВП нарасна с повече от 7 на сто. През настоящата годна обаче турската икономика пострада сериозно от агресивната обезценка на местната валута, която доведе до рязко увеличаване на разходите за храна и горива и принуди Централната банка на страна да увеличи драматично основната си лихвена ставка до 24%.

Негативно влияние върху икономическия растеж през третото тримесечие оказа силното свиване с 5,3% на годишна база на строителството, което в продължение на много години беше облагодетелствано от строителния бум в резултат на кредитната експанзия. В същото време обаче сферата на услугите нарасна с 4,5%, компенсирайки част от влошаването в строителния сектор. Индустриалния сектор пък отбеляза анемичен растеж от 0,3%, докато селскостопанското производство нарасна с 1%.

Крайно потребление на домакинствата в страната се повиши през третото тримесечие с 1,1%, докато крайните правителствени разходи нараснаха с цели 7,5%, а дълготрайните бизнес инвестиции се свиха с 3,8 на сто.

Благодарение на рязкото поевтиняване на турската лира износът на стоки и услуги се увеличи през периода юли – септември с 13,6% спрямо година по-рано, докато в същото време вносът се сви с цели 16,7 на сто.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички