Икономиката на Истанбул била по-голяма от гръцката

Икономиката на Истанбул била по-голяма от гръцката
Източник: iStock

Турция изнася стоки за 223 държави и региони по света. Това заяви председателят на Асоциацията на износителите Исмаил Гюле на третия Истанбулски икономически форум, съобщи БГНЕС.

Конференцията е организирана от Конфедерацията на предприемачите, Асоциацията на туристическите агенции и компанията "Кул реклам".

Износът на Истанбул достига 85 млрд. долара, а БВП - 257 млрд. долара. Икономиката на града на Босфора изпреварва икономиката на страни като Финландия, Египет, Португалия и Гърция, подчерта Исмаил Гюле.

"Истанбулският икономически форум и други големи мероприятия имат огромен принос за развитието на мегаполиса. Целта на форума е подобряването на бизнес средата, която ще позволи да се сключат нови споразумения и да се увеличи стокообмена с още 1 млрд. долара", посочи той, цитиран от Анадолската агенция.

Въпреки негативни явления като търговските войни и протекционистката политика, Турция за последните 10 месеца е увеличила своя износ с 2,6%, заяви Исмаил Гюле.

"Наблюдаваме развитието в Евразия, Азия и Океания. Всичко това създава големи възможности за Турция", смята той. Гюле припомни, че Турция заема шесто място в света по брой на туристите.

"550 000 души посещават страната ни с цел медицински туризъм. Над 100 000 студенти от 182 държави следват висше образование в нашите университети. Турция заема второ място в света след САЩ по износ на сериали и филми. Турция изнася своя продукция в 223 страни и региони по света", обобщи той.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.