Икономиката на Турция се върна към растежа

Икономиката на Турция се върна към растежа
Източник: iStock

Икономиката на Турция нарасна с 0,9% на годишна база през третото тримесечие, слагайки край на серията от три поредни тримесечия на свиване, след като успя да се отърси от ефекта на рецесията след миналогодишната валутна криза.

В сравнение с второто тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 0.4%, показват данните на Турския статистически институт (TurkStat), цитирани от Reuters.

Информационната агенция предвиждаше през третото тримесечие икономиката да нарасне с 1% спрямо предходната година и с 0,5% през цялата 2019 г.

Голямата развиваща се икономика достигна 5% ръст, но близо 30% спад в стойността на лирата миналата година повиши инфлацията и лихвените проценти, докато вътрешното търсене се понижи.

Ръстът за третото тримесечие бе обусловен от селскостопанския сектор, който се разшири с 3,8%, докато промишлеността нарасна с 1,6%, а услугите - с 0,6%. Строителният сектор се свива със 7,8%.

Докато икономиката се възстанови, през октомври инфлацията спадна до едноцифрени нива поради базовите ефекти, а ръстът на заемите се повиши благодарение на намалението на лихвените проценти на централната банка. През второто тримесечие икономиката се сви с 1.6% на годишна база.

В края на октомври централната банка намали основната си лихва повече от очакваното до 14%, продължавайки агресивния спад от 24% от юли, за да съживи икономиката, засегната от рецесията.

Впоследствие управителят на централната банка заяви, че е използвала значителна част от свободата си за разхлабване на паричната политика. Миналата седмица той каза, че банката ще използва задължителните резерви, за да подпомогне достъпа на реалния сектор до заеми и да насърчи ръст на заемите.

Промишленото производство, ключов сигнал за икономическа активност и широко разглеждано като индикатор за растеж, се увеличи с 3,4% на годишна база през септември.

Прогнозата на правителството за годината предвижда ръст от 0,5% през 2019 г. и 5% през 2020 г.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.