Икономист: Bitcoin е балон и неизбежно ще се спука


Икономист: Bitcoin е балон и неизбежно ще се спука
Снимка: iStock

4754

Твърденията, че Bitcoin е новото "цифрово злато", подхранват нов балон с него и други криптовалути. При последния през 2017-18 г. Bitcoin скочи от 1000 до 20 000 долара и след това се върнa на 3000 до края на 2018 г.

Тъй като фундаменталната стойност на Bitcoin е нула и дори би била отрицателна, ако се наложи подходящ данък върху въглерода, свързан с масовото му замърсяващо енергоемко добиване, прогнозирам, че настоящият балон в крайна сметка ще завърши с ново спукване. Това прогнозира популярният икономист и професор от Нюйоркския университет Нуриел Рубини в коментар за Financial Times.

(Известен с мрачните си икономически прогнози, Рубини е яростен критик на криптовалутите, определяйки ги като абсолютна глупост и измама. Според него криптоиндустрията е "спекулативен балон на активите", която ще разори много хора, б.р.)

Определянето на биткойна или друго крипто като "валути" е погрешно название. Те не са разчетна единица: на практика няма цени в тях. Те не са мащабируемо средство за разплащане: с Bitcoin можете да направите 5 транзакции в секунда, докато с мрежата на Visa – 24 000. Биткойните почти не се използват от законните компании за плащане на стоки и услуги, въпреки че Tesla заяви, че планира да започне да ги приема.

Криптото не е стабилно средство за съхранение на стойност: дори някои крипто конференции отказват да ги приемат като начин на плащане на таксата за участие в тях. Волатилните движения на цените могат да елиминират всяка печалба на търговец в рамките на няколко часа. Те дори не са деноминирани по последователен начин, който позволява на потребителите да сравняват относителните цени на стоките. Това разчитане на различни монети е реално връщане към бартер. Семейство Флинтстоун имаха по-сложна парична система, базирана на еталон: анимационните хора от каменната ера използваха черупки.

Дори позоваването на криптото като актив е погрешно. Повечето активи имат поток от доходи (акции, облигации, търговски недвижими имоти) или употреба (жилищата) или някаква друга полезност (декретните пари осигуряват ликвидност и могат да се използват за плащания). Златото не носи доход, но се използва в промишлеността. То също така има полезност като средство за съхранение на стойност, хеджиране срещу инфлация, обезценяване на валутите и крайни рискове.

Криптото няма доход, полезност, платежни или други услуги. Дори не е анонимно, тъй като блокчейн технологията в основната му улеснява проследяването на плащанията. То е просто спекулативен балон, по-лош от историческата мания по лалета в Холандия от началото на 17 век, тъй като цветята са имали и все още имат полезност. Функцията му като средство за съхранение на стойността срещу крайни рискове е недоказана. Bitcoin прехвърли 40 000 долара, изведе криптовалутите до нов връх

Виталик Бутерин, съосновател на криптовалутата ethereum, твърди, че никоя криптовалута не може да бъде едновременно мащабируема, безопасна и децентрализирана. Традиционните финансови системи са мащабируеми и безопасни: ако вашата кредитна карта или банкова сметка е хакната или открадната, вие ще бъдете компенсирани.

Криптото дори не е децентрализирано. Олигополните копачи контролират повечето от добива на биткойни. Много от тях са извън контрола на западните правоприлагащи органи на места като Китай, Русия и Беларус, което е кошмар за националната сигурност. Около 99% от търговията с биткойни се извършва на централизирани борси, които може да бъдат хакнати. Освен това оригиналните програмисти запазват огромен контрол върху своите творения. В някои случаи те действат като полицаи, прокурори и съдии, и отменят сделки, които би трябвало да бъдат неотменими. Нито пък криптото е справедливо: малък брой "акули" контролират голяма част от стойността на Bitcoin.

Това подронва твърденията, че криптото ще децентрализира финансите, ще предостави банкови услуги на необхванатите от тях или ще направи бедните богати. Блокчейн твърди, че позволява евтини парични преводи на бежанците, но криптото е много по-вероятно да осигури прикритие за измамници, манипулатори, укриващи данъци, престъпници, терористи и трафиканти на хора.

Рисковият и волатилен Bitcoin не влиза в портфейлите на сериозните институционални инвеститори. Много от дребните му фенове са балами, манипулирани от многобройни спекуланти, гонещи своята изгода и измамници, продаващи илюзии. Това че Илон Мъск от Tesla и Майкъл Сейлър от MicroStrategy "залагат къщите си" на Bitcoin, не означава, че и вие трябва да го правите.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички