Икономист: Думите на Вучич за България са пропаганда


Икономист: Думите на Вучич за България са пропаганда
Снимка:

3885

Думите на сръбския президент Александър Вучич, че Сърбия е задминала България по ръст на средна заплата, са пропаганда. Това каза икономистът проф. Ганчо Ганчев, който коментира изказването на Вучич.

Като цяло нашият стандарт е по-висок. На този фон България остава най-бедната страна в ЕС, но не и в Европа. Няма някакви драматични промени в икономиката на Сърбия, няма драматично високи темпове на растеж, които да създават някаква сериозна разлика, заяви Ганчев пред БГНЕС.

"Не знам на какви данни се базира той и какво разбира под стандарт. Дори и да има някакви разлики, в което се съмнявам, изказването му е силно преувеличено. Това са пропагандни трикове, тъй като перспективите на Сърбия да влязат в Европейския съюз не са много добри и Вучич се опитва да въздейства върху общественото мнение и да убеди своите избиратели, че те могат и без ЕС да се развиват бързо. Явно е, че Сърбия не знае какво точно да прави. Това е кризисен ход за ободряване на населението в международната безизходица, в която е изпаднала Сърбия. Страната разчита много на отношенията си с Русия и евентуално с Китай. Тя се разглежда и като някаква алтернатива на развитието на ЕС. Европерспективите пред Македония са по-добри, тя вероятно ще влезе в НАТО и Сърбия остава изолирана. Необяснимо е защо Сърбия се сравнява с нас. Смисълът да се сравняват с нас е да покажат, че независимо от негативните перспективи в европейски план те могат да се развиват в някакъв алтернативен начин, което е съмнително. Целите са вътрешни, вътрешна пропаганда. Освен това твърдението, че техният БВП е по-висок от нашия не е вярно. Той е или колкото нашия или по-малък от този на България", допълни икономистът

Запитан дали изказването на Вучич удря върху реномето на България, Ганчев беше категоричен, че реномето на България не зависи от Сърбия и думите на техния президент имат друга цел, а не да унижат България. Нашата страна не трябва да се сравнява със Сърбия, дори не и с Румъния, а да си постави някакви по-високи цели и по никакъв начин да не обръща внимание на Сърбия, защото казаното от президента им не кореспондира с фактическата обстановка. Те продължават да жалят и за загубата на Косово, което никога няма да си върнат, но години наред не искат да го възприемат.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички