Икономист: Все повече български заводи ще затварят заради скъпия газ


Икономист: Все повече български заводи ще затварят заради скъпия газ
Снимка: Национална компания индустриални зони

5945

Все повече производствени предприятия в България ще затварят заради непосилно високите цени на газа. Това предупреждава икономистът Никола Филипов в публикация във Facebook.

"От една цена нагоре няма абсолютно никакво значение дали има, или няма газ. Просто защото от един момент нататък няма да има търсене на тези цени, защото бизнесът няма как да прехвърли повишените производствени разходи върху крайните клиенти, което ще доведе до затваряне на производства", обяснява икономистът.

Филипов посочва временното затваряне на торовия завод "Неохим" в Димитровград заради непосилните цени на природния газ. Голям наш завод затвори заради скъпия газ, освобождава работници

"Това е първата вълна от компании, които затварят, защото при тях газът се използва като суровина в производството. В момента се намираме на този етап. Втората вълна са металургичните предприятия и тези предприятия, които имат пещи. Ако цените на газа не се нормализират, те ще започнат да затварят в началото на следващия месец. Последната вълна ще бъдат преработвателните предприятия, които ще бъдат ударени най-тежко през зимата", обяснява икономистът. Кои компании в България са най-зависими от газа

Цените на газа стават непосилни

За да покаже реалната ситуация със скъпия газ, Филипов дава за пример средно предприятие от хранително-вкусовата промишленост, в което работят около 100 души. Дружеството е платило близо 45 000 лева за синьото гориво през май 2022 г. – 3 пъти повече спрямо година по-рано.

Собственикът на предприятието е наясно, че цените на газа обичайно са най-високи през есента и зимата и не може да си представи на какви цени ще купува суровината през последните 3 месеца на годината. "Консервативните ми калкулации показват, че тази година ще платим около 400 000 лева повече за природен газ спрямо 2021 г. Вместо да капитализираме тези пари, да ги реинвестираме, или да погасим кредити, сега просто ги губим.", отчита той, цитиран от Филипов.

Дори след компенсациите от държавата разходите за ток на предприятието са се увеличили с 54% за година. "Тук дори тотално ще игнорирам повишените цени на труда, защото вече ги индексирахме за инфлацията, за да можем да помогнем на служителите ни в условията на галопираща инфлация. Игнорирам и исторически високите и нелогични нива на суровините в производството. Ще игнорирам и това, че през този месец вече плащаме 60% по-високи цени на газа", обяснява собственикът на дружеството. Проблемът с инфлацията в Източна Европа: заплатите се състезават с цените

Предприемачът изтъква, че само за месеците юли и август реалното увеличение на цената на газа е 111% – повече от двойно. Енергийният геноцид, на който сме подложени, ще бъде усетен катастрофално от населението през следващите месеци, когато повишената цена на газа ще бъде реално отразена в цените на хранителните продукти и отоплението, предупреждава бизнесменът. Предстои скок на цените: Кои стоки ще поскъпнат най-много?

Политиците ни заблуждават

Никола Филипов остро критикува политиците, които заблуждават обществото с успокояващи мантри, че газ ще има и всичко е под контрол, докато фирмите изнемогват заради недостига и високите цени на газа. Икономистът застава на страната на бизнеса, "защото той изхранва хората и пълни държавната хазна, за да може тази тотално провалена наша политическа "класа" да се тупа гордо в гърдите какво са направили за нас". Енергийната криза: Руският газ ли е спасението през зимата?

Съветва ни да приемаме с едно наум "всичко, с което ни облъчват из сутрешните блокове хора работещи в НПО-та спонсорирани от чужди държави, които си седят в прохладните си офиси на Жълтите павета и пускат оптимистични постове как няма проблем с високите цени на газа."

"А проблем има и за съжаление той тепърва ще се задълбочава", предупреждава Филипов.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

България остава без газ, предупреди депутат от ДПС

Колко е зависима България от доставките на руски природен газ?

Спиране на руския газ застрашава най-големия комплекс от химически заводи

Газова криза: Няма газ за зимата, положението е критично

Руският газ не е евтин, зависимите от него страдат най-много

Оставаме на скъп газ: Връзката с Гърция няма да заработи и през октомври

Ще ни стигнат ли 7-те танкера с втечнен газ и фалира ли "Булгаргаз"?

Можем ли да избегнем газова криза без руски газ?

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички