Илън Мъск връща американците на Луната


Илън Мъск връща американците на Луната
Снимка: pixabay

3783

SpaceX спечели договор за 2.89 млрд. долара от НАСА за изграждането на космически кораб, които да приземи хора на Луната за първи път от пет десетилетия насам.

Ангажиментът е сериозен вот на доверие към космическата компания на милиардера Илън Мъск, тъй като НАСА възлага голяма част от отговорността за своята ключова програма Artemis, върху плещите на SpaceX.

Обявлението е сериозен удар за Blue Origin, космическата компания на Джеф Безос, която също работи по совалка, която да позволи изпращането на хора на Луната. Blue Origin участва в конкурса за договора на НАСА съвместно с гиганти като Northrop Grumman и Lockheed Martin, но в крайна сметка договорът отиде при SpaceX, предава CNN.

Съоръжението, по което SpaceX работи от няколко години, се нарича Starship, като то е част от личните цели на Мъск да приземи хора на Марс. Тестови полети на прототипи на Starship приключиха с експлозии, но компанията бързо изгражда нови совалки за поредните опити.

Лиза Уотсън-Морган, мениджър на програмата в НАСА, коментира, че космическата агенция ще следи разработката на SpaceX, за да се увери, че системата ще бъде безопасна за астронавтите. Прототип на Starship кацна, но после се запали и избухна

Boeing работи по друг ключов елемент от програмата Artemis – специална ракета (SLS), която трябва да изстреля екипажа на капсулата Orion до Луната. Това ще бъде ракетата, която ще закара астронавтите до орбитата на Луната, след което екипажът ще се прекачи към космическата станция Gateway, като оттам совалката Starship ще ги приземи на лунната повърхност, става ясно от думите на Уотсън-Морган.

Представители на космическата общност критикуваха НАСА, че заложи на Boeing за ракетата, смятайки, че Starship на SpaceX на теория може да реализира цялата мисия. Програмата SLS струва милиарди и изостава с години от заложените крайни срокове.

НАСА посочва, че SpaceX ще трябва да проведат демонстрация без астронавти на борда, за да докажат, че Starship ще може да кацне успешно на Луната. Космическата агенция призна, че цената е била основен фактор във вземането на решение.

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички