Българското месо по магазините е със син печат, вносното - с червен


Българското месо по магазините е със син печат, вносното - с червен
Снимка: iStock/Guliver

9636

Когато пазарувате за Великден тази година, ще можете да разпознаете българското месо по-лесно - то ще е маркирано със син печат, докато вносното ще има червен печат.

Фермерите, които отглеждат агнета за пазара преди Великден, са притеснени от ниските изкупни цени. Като причина се сочи евтиният внос на замразено месо.

Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, заяви показа в студиото на „Тази сутрин” месо с почти неразпознаваем червен печат.

„Пуснали сме сигнал до БАБХ всички такива разфасовки да бъдат възбранени, защото това не показва, че е печат”, подчерта той.

Получихме сигнала снощи, веднага е разпоредена проверка, каза Райна Иванова от дирекция „Контрол на храните” на Българската агенция по безопасност на храните.

Тя изтъкна, че търговията и със замразено, и с охладено месо не е забранена.

Потребителите могат да подават сигнали на горещия телефон на БАБХ 0700 122 99 дори и по време на празниците, както и на сайта на агенцията.

А какъв е контролът при яйцата, които са неизменна част от трапезата за Великден?

В лабораторни условия се търсят опасните бактерии, които заразяват със салмонела. Изследването включва различни етапи, докато се установи има ли риск за потребителя.

„Салмонелите действително са едни от най-опасните за човека микроорганизми”, обясни проф. Христо Даскалов от Националния референтен център по безопасност на храните.

За да бъде стерилна пробата, яйцето се почиства и дезинфекцира, преминавайки през огън. Дали сме попаднали на опасна храна, може да се установи само в лабораторни условия. Нито вкусът, нито цветът на яйцето може да подскаже за проблем. Ако е добре сварено обаче, рискът е по-малък.

„Ако сварим яйцето, така че жълтъкът в центъра му да е абсолютно уплътнен, това убива всички вегетативни форми на микроорганизмите”, посочи проф. Даскалов.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички