Силна жътвена кампания, ръст и при добива на праскови


Силна жътвена кампания, ръст и при добива на праскови
Снимка: БГНЕС

3644

Жътвената кампания в страната приключва с най-високия добив, който България някога е постигала. Това съобщи пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

„Жътвената кампания е към края си. Добивите са по-високи от очакваните. Като приключи жътвата, ние ще обявим резултатите от нея. Със сигурност мога да твърдя, че ще приключим една година с най-високия добив, който България някога е постигала“, обяви министърът в сливенското село Гавраилово, предаде "Фокус". 

Припомняме, че високите добиви на зърно не гарантират високи приходи за производителите. В повечето райони на страната изкупните цени остават ниски - около 24 - 25 ст. А заради лошите климатични условия на земеделците им се наложи да направят повече разходи.

Ръст и при прасковите

В селото Гаврилово Танева откри традиционния празник „Златна праскова – 2016”, чийто патрон е. Тя изнесе данни и за добива на други култури.

"Отчитаме 16% ръст на добивите от праскови в сравнение с миналата година, което се дължи и на увеличените реколтирани площи", каза министърът.

По думите ѝ с предложените промени в схемите за обвързана подкрепа, производителите на праскови остават в групата с най-високо подпомогнатите плодове от трайните насаждения. „Въведохме модулирана ставка за обвързаната подкрепа, съгласно която всички малки и средни стопанства ще получават по-висока ставка на декар при условия на доказан добив. Това ще допринесе за по-големи доходи за земеделските производители и повече българска продукция на пазара“, информира Танева. Тя подчерта, че България има ръст във всички сектори на земеделското производство.

Танева отбеляза, че в Община Сливен се намират над 51 % от насажденията с праскови в цялата страна. 

 

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички