Близо 40% от руските чиновници се интересуват от имоти в България


Близо 40% от руските чиновници се интересуват от имоти в България
Снимка: БГНЕС

5880

Около 38% от чиновниците в Русия, решили да инвестират в апартамент зад граница, основно за да го дават под наем, биха предпочели България, сочат анкети на руските сайтове за недвижими имоти.

Пред нас в същата категория е единствено Черна гора, получила 42% от предпочитанията на участвалите в запитването. След нас обаче са Австрия, Франция и Гърция. Според брокери причината са по-ниските цени в България и по-малките разходи за поддръжка на имота, предаде "Монитор".

Общо делът на руснаците, проявили интерес към недвижимост в чужбина, е около една пета от всички анкетирани. Братушките с по-стабилен бизнес предпочитат да купуват имоти в Австрия, Чехия, Франция и Черно гора, а мениджърите от най-високото ниво на управлението на фирмите - в Тайланд, Великобритания, Португалия, Хърватия и Кипър. Интересното е, че само 4% от запитаните руски знаменитости от шоубизнеса са проявили интерес за покупка на имот в чужбина, като са дали гласа си основно за Италия и Гърция.

През миналата година, по данни на консултантската компания Knight Frank, запитванията от руснаци за покупка на имот извън родината им са се увеличили двойно в сравнение с 2016 г. 30% от интереса бил за жилища. 40% за бизнес имоти, а други 30% за инвестиции в дялове в имотни фондове.

Посредниците от Tranio пък са изчислили, че за първото в полугодие на миналата година граждани на РФ са сключили сделки за покупка на недвижимости зад граница на стойност 526 млн. долара, което е ръст от над една трета на годишна база, но е с 45% по-ниско от пика от 957 млн. долара, постигнат за първите 6 месеца на 2014 г.

Руснаците от всички социални категории, избрали да си купят жилище в България предпочитат основно черноморските курорти заради относителното спокойствие и инвестират за собствено ползване. По-малко от половината от тях придобиват имотите, за да ги дават под наем.

По данни на „Булстат”, цитирани от сайта news.ners.ru, официално зарегистрирани собствени имоти като физически и юридически лица имат 74 хил. руски граждани. От тях 10 хиляди са си регистрирали фирма у нас специално за да купят недвижимост.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички