ТЕЦ "Ей И ЕС Гълъбово" и ВЯЕЦ "Свети Никола" произведоха ток колкото за 1.8 млн. домакинства за 2 месеца по време на извънредното положение


ТЕЦ "Ей И ЕС Гълъбово" и ВЯЕЦ "Свети Никола" произведоха ток колкото за 1.8 млн. домакинства за 2 месеца по време на извънредното положение
Снимка: AES

5498

Генериращите мощности на AES България - най-модерната въглищна централа в България – ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“, и най-големият вятърен парк в страната – ВяЕЦ „Свети Никола“, произведоха повече от 460 000 МВтч. електроенергия за българските потребители в рамките на извънредното положение заради COVID-19 в страната. В условията на пандемия в периода от 13 март до 13 май 2020 г. ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ и ВяЕЦ „Свети Никола“ осигуриха на енергийната система в страната електроенергия, равняваща се на средното месечно потребление на близо 1,8 милиона български домакинства. Дори в период на криза, енергийните доставки от двете централи бяха без прекъсване. И през двата месеца на извънредно положение ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ и ВяЕЦ „Свети Никола“ работеха в синхрон с нуждите на енергийната система и диспечерските разпореждания от ЦДУ, гарантирайки енергийната сигурност на България.

AES България предприе редица мерки, за да намали рисковете за здравето на служителите по време на пандемията от COVID-19. От началото на кризата достъпът на външни лица до двете централи е преустановен. На площадката на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ е изградено „градче на енергетика“ с помещения за временно настаняване. В случай на задълбочаване на кризата във временните помещения ще пребивават за 2 седмици на ротационен принцип служители, които са пряко ангажирани с производството на електроенергия и ключовите дейности на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“. Преди да влязат в „градчето на енергетика“ всички служители ще бъдат тествани PCR тестове за COVID-19.

Ръководството на AES България благодари на всички свои служители за техния висок професионализъм и дисциплина, които показват в ежедневната си работа. „Пандемията от COVID-19 все още не е приключила напълно. Затова предприетите мерки на територията на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ и ВяЕЦ „Свети Никола“ продължават. Призоваваме нашите служители да бъдат все така отговорни към себе си и към здравето на своите колеги, като съблюдават строго наложените правила. Надяваме се скоро всичко да отмине и да можем да се върнем към нормалния ритъм на живот“, коментира Иван Цанков, изпълнителен директор на AES България.

AES присъства в България от 2001 г. и е най-големият инвеститор в енергийния сектор на страната за последните 30 години с вложения, надхвърлящи 3,2 млрд. лева. AES България е собственик на най-новата и най-високотехнологичната топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово”, както и на най-големия в страната ветроенергиен парк – „Свети Никола”.

Корпорацията AES (NYSE:AES) е световна енергийна компания, която е включена в списъка Fortune 500. Генериращите ѝ мощности осигуряват достъпна и устойчива енергия в 14 страни. Приходите на AES за 2019 г. са 10 милиарда долара, а активите ѝ общо надхвърлят 34 милиарда долара.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички